Попай моряка и неговата страст към спанака... хапва една лъжичка и става двойно по-здрав. Всичко изглежда като забавна художествена измислица, въпреки че знаем за ползите от зеленолистния зеленчук. 

Оказва се обаче, че ефектът Попай си е напълно реален. Това доказват немски учени от Берлинския свободен университет, изследвали състава на спанака.

Според резултатите, в зеленчука се съдържа екдистерон, който е натурален анаболен стероид.

Снимка 431086

Източник: Facebook / Popeye

Изследователите са на мнение, че ефектът от този хормон е толкова силен, че на спортистите трябва да им бъде забранено да консумират спанак в големи количества.

Проведено изследване за Световнатa антидопингова агенция доказва тройно по-добри резултати при физическа дейност на хората, които са приемали капсули с екдистерон в продължение на 10-дневна тренировъчна сесия, отколкото при тези, на които е дадено плацебо, пише Daily Mail.

Кейлът, пестицидите и в кои зеленчуци съдържанието им е най-голямо

Кой е новият зеленчук, пълен с пестициди

Годишна класация на "чистите" и "мръсните" плодове и зеленчуци

Учените са изненадани от силния ефект на анаболния стероид, който ни дава сила и кара мускулите да растат. Него можем да постигнем с консумацията на четири килограма спанак на ден. Сериозно количество, определено. Но и с доста по-малко отново ще усетим прилив на сила и енергия.