Всяка година Environmental Working Group публикува актуалната си класация на плодовете и зеленчуците с най-много пестициди. И ето, че дойде време и за подреждането през 2019 г. В него няма особени изненади, а предимно стари познайници. Освен един зеленчук, който попада директно на трето място в подреждането.

Това е кейлът. Зеленчукът, познат още като листно зеле, се прослави като суперхрана с редица полезни за здравето ни свойства. Но те явно са валидни, само ако сме сигурни, че кейлът е напълно био и за отглеждането му не са използвани никакви химикали.

Снимка 413702

Източник: iStock

Но вероятно да си намерим подобен кейл ще е сложна задача, защото той се нарежда след ягодите и спанака в класацията на плодовете и зеленчуците, пълни с най-много пестициди.

Явно колкото по актуално става листното зеле, толкова повече препарати се използват при отглеждането му. И в това има логика, защото те гарантират богата реколта и генериране на повече печалба. В 92% от взетите за проба растения кейл са намерени поне два вида пестициди, а в някои са цели 18, пише Time.

Снимка 413705

Източник: iStock

Топ на плодовете и зеленчуците, към които трябва да имаме повишено внимание, са:

1. Ягоди
2. Спанак
3. Кейл
4. Нектарини
5. Ябълки
6. Грозде
7. Праскови
8. Череши
9. Круши
10. Домати
11. Целина
12. Картофи

Плодовете и зеленчуците с най-много пестициди

Плодовете и зеленчуците с най-много пестициди

И как да неутрализираме вредата от тях

В тазгодишната класация на най-чистите плодове и зеленчуци пък попадат:

1. Авокадо
2. Сладка царевица
3. Ананас
4. Сладък грах
5. Лук
6. Папая
7. Патладжан
8. Аспержи
9. Киви
10. Зеле
11. Карфиол
12. Пъпеш
13. Броколи
14. Гъби