В последните години това е най-всеобщото "заболяване" - зависимостта от смартфона ни. Всевъзможни приложения, съобщения и известия ни карат да се чувстваме търсени, длъжни да ги погледнем и в страх, че изпускаме нещо важно.

Последното обаче се случва много рядко, а по-малкото време пред екрана на телефона ще ни даде повече спокойствие и минути за наистина важните неща. Ето как да го постигнем.

Да спрем известията си

Достатъчно е да влезем в настройките и да махнем опцията за получаване на известия от всички приложения и социални мрежи, които ползваме.

Снимка 392091

Източник: iStock

Да изберем основен начин за комуникация

Разговори, смс-и, имейли, съобщения от социални мрежи и други онлайн платформи за комуникация - няма как да не се чувстваме заринати с информация, ако ползваме всичко едновременно. Най-добре да изберем основен канал за комуникация, а другите да проверяваме по веднъж на ден.

Снимка 440011

Източник: iStock

Да оставяме телефона в другата стая

Освен ако не го използваме за аларма, е препоръчително да оставим смартофна си в кухнята или хола. Така спалнята наистина ще остане място само за почивка или за спокойно четене на книга преди сън.

Да премахнем социалните мрежи от телефона

Звучи почти немислимо, но е изключително полезно. И без това в голяма част от времето скролването през статусите във Facebook, Twitter или другите социални мрежи не води до нищо полезно. Можем да се ограничим да ги ползваме само на компютъра си.

Снимка 439470

Източник: iStock

Да не ползваме смартфона за забавления

Филми, музика, игри - всички те са са няколко клика разстояние. Но това ни прави още по-зависими от смартфона ни. Защо просто не седнем на дивана и не пуснем телевизора, ако искаме филм и не вземем истинска книга, когато ни се чете нещо?

Да обичаме режима "не безпокойте"

Той не е само за офис срещите или театъра. Можем да го включим във всеки момент, когато времето с близките и семейството ни е по-ценно от това да видим последното известие от Facebook.