Времето навън става все по-топло и цялата природа се събужда за живот, а с нея - и кърлежите. Тези кръвопийци са способни да развалят удоволствието от разходката сред природата и да оставят трайни последствия от срещата си с нас. А по всичко личи, че най-гладните от тях използват някои хитри трикове, за да се доберат до храна.

Кърлежи, бълхи и как да предпазим кучето си от тях, без да използваме химикали

Как да предпазим кучето си от кърлежи и бълхи без химикали

За ябълковия оцет и ползите му

Нови изследвания показват, че кърлежите могат да използват статичното електричество във въздуха, за да се вкопчат в хора, домашни любимци и животни.

Хората и животните естествено излъчват статични заряди, които са достатъчни, за да дадат тласък на кърлежите към следващото им кръвно хранене, сочи проучване, публикувано в списание Current Biology.

Снимка 660934

Източник: iStock

Въпреки че разстоянието е малко, "е еквивалентно на това да прескочим три или четири стълби наведнъж", казва авторът на изследването Сам Ингланд - еколог, който сега работи в Берлинския природонаучен музей.

Кърлежите са "хищници от засада", обяснява и Стивън Рич, ентомолог по обществено здраве в Университета на Масачузетс Амхърст. Те не могат да скочат или да летят, за да се доберат до жертвите си. Вместо това висят на клон или стрък трева с изпънати крака - поведение, известно като "търсене", и чакат хората или животните да минат, за да могат да се хванат за тях и да ги атакуват.

Изглежда че кърлежите са ограничени до това колко далеч могат да повдигат и изпъват на краката си, но сега учените разбират, че статичните заряди помагат за разширяване на този техен обхват.

Снимка 660933

Източник: iStock

"Благодарение на статичното електричество, те могат да се закачат за жертвите си, които дори не осъществяват пряк контакт с тях", казват учените. Те допълват, че едно нормално ниво на зарядът на статичното електричество, който козината, перата, люспите или дрехите поемат с движение, може да издърпа кърлежите през разстояние от няколко сантиметра.

Кърлежи в атака - какво трябва да знаем за новата болест бабезиоза, която разпространяват

Какво трябва да знаем за новата болест, пренасяна от кърлежи

Какво е бабезиоза

Изследванията на учените са базирани основно на вид кърлеж, наречен европейски пасищен кърлеж, който е често срещан в цяла Европа и в България. Тези кръвопийци и техните братовчеди са главните виновници за разпространението на болести сред животните и хората, включително лаймска болест, и са най-активни през топлите месеци, уточнява Independent.