Тези дни в медийното пространство се разпространи новината за поредния задържан за шофиране в нетрезво състояние. Случката обаче не е от родна България, а от Белгия.

Наистина ли смартфонът познава, когато сме пияни

Наистина ли смартфонът познава, когато сме пияни

Ето и какво ни издава

По последна информация мъжът е оправдан, след като местен съд е установил, че той всъщност не е пил. Когато обаче шофьорът е бил тестван с дрегер, са му били отчетени цели два промила алкохол в кръвта. Това е четири пъти над законовата граница в Белгия. Как така обаче се оказва, че мъжът е бил пиян без да е консумирал никакъв алкохол, както самият той твърди?

Обяснението се крие зад рядкото състояние, от което страда той. Става дума за синдрома на автопивоварната (ABS), при който тялото на човек превръща въглехидратните храни в алкохол.

Известен още като синдром на чревна ферментация, той действително кара човек да се чувства пиян, без реално да е пил алкохол, пише Healthline. Състоянието е трудно за откриване, а и може да бъде сбъркано с други състояния.

Снимка 662448

Източник: iStock

Доказателство за това колко рядко се среща то всъщност, е фактът, че през последните няколко десетилетия са докладвани само няколко случая. Вероятно е то е да сравнително ново състояние, установено след зачестилия брой на хванати за шофиране в нетрезво състояние, включително и такива, които дори не са консумирали алкохол.

Самият белгиец, който е бил оправдан след потвърждението на лекарите, че има синдром на автопивоварната, е бил задържан цели четири пъти досега. За първи път е хванат с над допустимите промили през 2019 г., когато още дори не е знаел за състоянието си. Следват още две спирания от полицията през 2022 г., а последното е от този месец, пише Unilad.

Снимка 662447

Източник: iStock

Адвокатът на белгиеца споделя, че е "злощастно съвпадение" фактът, че клиентът му работи в пивоварна. За състоянието му обаче се разбира още след първото му задържане, когато лекарите проследяват, че мъжът се е хранил само със сладки неща в продължение на цял ден, но без да е изпил и капка алкохол. Тялото му обаче е превърнало въглехидратите в алкохол и така става ясна диагнозата - синдром на автопивоварната.

Музиката на Елтън Джон - спасение за Том Кридланд в борбата с алкохола

По истински случай - как Елтън Джон спаси живота на един алкохолик

Вдъхновяващата история на Том Кридланд

След последния случай мъжът не само е освободен без да му бъдат повдигнати обвинения, но и не му е забранено да шофира, въпреки състоянието. Все пак, съдията е постановил мъжът да вземе мерки, като промени начина си на хранене или като използва алкоблок. В случай че не послуша напътствията обаче, при следващо отчитане на надхвърлящи законовата граница промили, белгиецът ще получи присъда.