Колкото и черногледо да звучи, времето, в което живеем, е хаотично и объркано. Помним врязването на самолетите в небостъргачите в Ню Йорк на 11 септември, нахлуването на войски в Ирак, гражданската война в Сирия, а сега преживяваме и тези в Украйна и Палестина. Всички тези събития вълнуват всички ни - както граждани и политици, така и хората на изкуството.

Кръстю Лафазанов и Емануела Шкодрева са комично-трагичното „Семейство Едисън от 2-ро авеню“

Кръстю Лафазанов и Емануела Шкодрева са комично-трагичното „Семейство Едисън от 2-ро авеню“

Премиера в обновения Театър “Азарян”

Един от последните е и руският театрален и филмов актьор, режисьор, сценарист и драматург Иван Вирипаев. По отношение на войната в Украйна той е известен с безкомпромисната си позиция и осъжда действията на родината си най-категорично.

В момента в Русия има пълна забрана на заглавията му, след като решава да дари всички приходи от постановката на своя театрална творба в Русия на Украйна. Следва и наказателно дело. Вирипаев е арестуван и осъден задочно на осем години затвор за разпространение на невярна информация за руската армия.

Снимка 662492

Източник: Театър 199 "Валентин Стойчев" / фотография Симон Варсано

От 2014 г. режисьорът живее и работи постоянно във Варшава, заедно със съпругата си - полската актриса Каролина Грушка. Двамата създават проекта с нестопанска цел "Синьозелената къща", чиято философия и методология се основава на източни традиции в посока на идеята, че пълното развитие на всички хора се случва едновременно на три нива: физическо, интелектуално и духовно.

Воден именно от ценностите си, Иван Вирипаев се превръща в един от най-смелите съвременни европейски драматурзи, като работата му е оценена високо. През 2019 г. той е обявен за един от десетте най-известните драматурзи в света. Пиесите му се поставят по целия свят, от Южна Корея до САЩ, и се играят в повече от 250 театъра. А цели двадесет години след поставянето на неговия "Кислорд", Театър 199 ще представи друга негова постановка за първи път на сцена у нас.

Снимка 662493

Източник: Театър 199 "Валентин Стойчев" / фотография Симон Варсано

"Засекретено изследване" е точно толкова интригуваща, колкото звучи заглавието ѝ. Тя представлява своеобразен пъзел, чийто парчета изграждат образа на нашето объркано и хаотично време. Обект на "изследването" са настоящето и бъдещето, погледнати през призмата на науката, вярата и интимността.

Докато се разискват въпросите, зрителят се пита дали постановката е научна фантастика или безпощаден реализъм. Защото изважда на показ така наболелите за обществото ни теми като човешката жестокост и екологичната тревога. В същото време обаче ни подканя да обичаме, да бъдем истински, откровени със себе си, като и помежду си, да сме по-щедри, по-смели, по-внимателни, разумни, човечни...

Снимка 662494

Източник: Театър 199 "Валентин Стойчев" / фотография Симон Варсано

С режисурата на "Засекретено изследване" се захваща Иван Добчев. В реализацията на постановката се включват и сценографът Зоя Генчева и композиторът Христо Намлиев. На сцената ще видим актьорите Снежина Петрова, Нора Малинова, Даниел Цочев, Стефан Саръиванов и Ралица Воденичарска.

Теодора Духовникова ни учи на любов в “Елементарните частици”

Теодора Духовникова ни учи на любов в “Елементарните частици”

Пиесата е базирана на провокативния роман на Мишел Уелбек

Премиерата на "Засекретено изследване" е на 26 април от 19:30 ч. в Театър 199 "Валентин Стойчев". Следващите дати на представлението са на 8, 25 май, 2 и 27 юни, а повече информация за него има тук.