Вероятно няма човек, използващ социални мрежи, който да не е видял снимки и видеа от наводненията в Дубай, Саудитска Арабия или Оман.

Dubai Mall в Дубай - най-посещаваното място в света за 2023 г

Това ли е най-посещаваното място в света

Пак става дума за пари, за много пари

Това са гледки, които определено са необичайни, защото знаем, че в тази част на света вали рядко. А когато това се случва, не се стига до наводнения от такъв мащаб.

И няма как човек да не се запита точно колко дъжд е паднал в Обединените Арабски Емирства. От Business Standard разбираме, че в първите часове на бурята метеорологичните станции на летището в Дубай са отчели 20 литра на квадратен метър дъжд.

Снимка 661658

Източник: iStock

За 24 часа данните показват, че над града са се излели 142 литра на квадратен метър дъжд. За сравнение ще кажем, че на годишна база над Дубай вали по 94.7 литра на квадратен метър дъжд. Което означава, че за малко над един ден над Дубай е валял толкова дъжд, колкото по принцип за година и половина.

Това обяснява в пълна степен кадрите на коли, които са покрити до средата с вода, по пътищата в града. Още от 90-те години на миналия век в Дубай е започнала практиката за засяване на облаци с цел увеличаване на дъжда, който вали над града.

Ето защо сегашните наводнения повдигнаха въпроса дали засяването на облаци всъщност не е причинило наводненията. Експерти обаче казват, че бурята, причинила наводненията, е била засечена много по-рано, а и засяването на облаци само по себе си не може да причини подобни бедствия.

Снимка 661660

Източник: iStock

Според учени, климатичните промени са големият виновник за подобни бури, наводнения, сухи периоди и пожари по целия свят. Колкото до наводненията, толкова много дъжд не е валяло над Обединените Арабски Емирства от 75 години.

Какво представлява "посяването на облаци"

Това е метод, който се използва от години в Обединените Арабски Емирства, а и не само. Всъщност чрез посяването на облаци не се създават нови облаци, както звучи на първо четене.

Снимка 661659

Източник: iStock

С помощта на малки самолети се прелита през вече съществуващи облаци и в тях се разпръскват различни частици като сребърен йодид. Целта е да се създаде повече вода или ледени капчици. Когато във всеки един облак се съберат достатъчно такива капчици, те натежават и падат над земята под формата на дъжд или сняг, пише CNN.

Без дъжд от 2 милиона години - къде се намира най-сухото място на планетата

Без дъжд от 2 милиона години - къде се намира най-сухото място на планетата

Не, не става дума за пустиня

Не е напълно ясно доколко посяването на облаци увеличава дъжда, но изследване от 2020 г. показва, че методът може да увеличи дъжда с около 10%.