Всички знаем колко е полезна рибата за човека. Тя е храна с ниско съдържание на наситени мазнини и богата на протеини и омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт - при това с до 36 %.

Рибата, кожата, главата, костите и как да използваме всяка част от нея

Как да използваме всяка част от рибата

Включително и костите

Рибата е богата и на витамин D и селен, които помагат за понижаване на кръвното налягане и триглицеридите и подобряват функцията на кръвоносните съдове.

И, да, бихме могли да си набавим така полезните омега-3 мастни киселини чрез добавки, съдържащи рибено масло или пък чрез ядки като ленено семе и орехи, но директната консумация на риба си остава най-добрият източник.

Изследователи от университета в Питсбърг установяват дори, че яденето на риба веднъж седмично може да намали риска от болестта на Алцхаймер. И дори да облекчи лека до умерена депресия.

Снимка 573993

Източник: iStock

Факт е, че някои риби са по-здравословни от други. Трети пък могат да бъдат дори опасни, ако се ядат в по-големи количества. Ето някои от най-полезните за човека риби, според Pure Wow:

Дива сьомга

Освен че е много вкусна, сьомгата е един от най-богатите източници на протеин. Неприятното е, че отглежданата във ферми сьомга често е податлива на паразити и болести, заради което се третира с антибиотици. В сравнение с нея, дивата сьомга има по-ниско съдържание на мазнини, но за сметка на това по-високо на протеини, витамини и минерали. Така че за предпочитане е да изберем диво уловената. Разбира се, стига да можем.

Сьомга, отгледана във ферми, и защо е опасна за здравето ни за разлика от дивата сьомга

Кога сьомгата е опасна за здравето

В кои случаи трябва да бъдем особено внимателни

Сардина

Тези малки наглед рибки съдържат значимо количество омега-3 и могат спокойно да се конкурират със сьомгата. Те са богати на витамин D, витамин B12 и калций. И понеже са малки и се хранят само с планктон, те имат и най-ниските нива на живак, в сравнение с останалите риби.

Снимка 573991

Източник: iStock

Херинга

Още една малка риба с много предимства. Тя също е незаменим източник на омега-3 и с ниско съдържание на живак. И ако добавим и антиоксидантите, желязото и витамините - със сигурност си струва да включим херингата в менюто си.

Атлантическа скумрия

Дори и да се странно, и този вид риба е включена в списъка. Защото не са много храните, богати на витамин D. А сред тях е именно скумрията, която освен това е и пълна с протеин. Този вид скумрия е с ниско съдържание на живак.

Дъгова пъстърва

Хубавото е, че е лесно достъпна и винаги може да я намерим - дори в кварталния магазин. Въпреки че обикновено е отглеждана във ферми, дори в този си вариант тя запазва полезните си свойства и е също толкова здравословна, колкото дивата пъстърва.

Снимка 573992

Източник: iStock

Трябва да имаме предвид обаче, че не всяка риба е на 100% полезна храна. Има такава, която е желателно да избягваме. Заради живака, който съдържа. И докато малко количество от химичния елемент няма да повлияе на нашето здраве, в по-големи количества може да бъде опасно, дори отровно. Най-опасен е метилживакът, които се натрупва в рибите в органична форма, тъй като те консумират друга риба.

По-големите и по-стари хищни риби са склонни да имат по-високи нива на живак. Затова с чиста съвест може да пропуснем акулата, рибата меч, кралската скумрия и чилийския лаврак.

Сьомга на скара, гъби, леща и рецептата на Гордън Рамзи с любимата ни риба

Сьомга на скара с гарнитура от гъби и леща

По рецепта на Гордън Рамзи

И все пак, предимствата от консумирането на риба определено надвишават негативите. Добре е рибата да бъде включена в менюто ни поне два пъти седмично. Просто трябва да внимаваме какъв вид риба слагаме в чинията си.