Сьомгата е сред рибите най-щедрите на омега-3 мастни киселини и е изключително полезна за здравето ни като цяло. Помага за сърцето, кожата и косата, а наскоро стана ясно, че предпазва мозъка ни от вредите, които му нанася мръсният въздух.
За да се възползваме максимално от редицата плюсове на тази риба, ние я приготвяме на скара. А кулинарният гуру Гордън Рамзи я поднася с гарнитура от гъби и леща. Ето и рецептата му, която любезно споделя в книгата си Ultimate Fit Food:
Какво ни трябва
- 200 г леща
- 1 дафинов лист
- 2 стръка прясна мащерка
- 800 мл. зеленчуков бульон (или вода)
- 1 с. л. зехтин
- 200 г печурки, ситно нарязани
- 200 г гъби Портобело, на тънки и едри резени
- 2 скилидки чесън, обелени и ситно нарязани
- 4 x 100 гр. филета от сьомга (по възможност - дива)
- 100 г листа от рукола
- Морска сол и прясно смлян черен пипер
За дресинга
- 1 скилидка чесън, обелена и ситно нарязана
- 2 с. л. оцет от бяло вино
- 1 ч. л. едрозърнеста горчица
- 1 ч. л. мед
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. вода
Източник: gordonramsayrestaurants.com
Какво ги правим
Първо се заемаме с лещата. След като я изчистим, я пускаме в голяма тенджера, за да я сварим заедно с дафиновия лист, мащерката и бульона (или водата). Щом заври, намаляваме котлона и я оставяме да къкри 15-20 минути, докато омекне.
Междувременно, в голям тиган изсипваме зехтина и щом се нагорещи, добавяме гъбите с щипка сол. Държим ги в него 6-8 минути, като разбъркваме от време на време.
Целта е гъбите да омекнат и леко да се карамелизират. Щом постигнем този ефект, ги посипваме със ситно нарязания чесън. Продължаваме в същия дух още 2 минути, след което махаме тигана от котлона.
Източник: iStock
Връщаме се отново към лещата, но след като е готова. Отцеждаме я добре и махаме билките, с които сме я сварили. Взимаме голяма купа и я смесваме с гъбите, като внимаваме да не станат на каша.
Идва ред на дресинга. За да го приготвим, слагаме всички съставки в дълбок съд, като буркан например. Затваряме отвора на съда с ръка или с капак и хубаво разклащаме, докато съставките се смесят.
Захващаме се със сьомгата непосредствено преди да сервираме, защото тя става бързо и се сервира топла. Загряваме скарата на максимална температура и запичаме рибата за 6-8 минути.
Преди да сервираме обаче, смесваме половината дресинг със сместа от гъбите и лещата, и я използваме за канапе, върху което поставяме изпечените филета сьомга. Поливаме ги с останалата част от дресинга и поръсваме с листата от рукола.