Сьомгата е сред рибите най-щедрите на омега-3 мастни киселини и е изключително полезна за здравето ни като цяло. Помага за сърцето, кожата и косата, а наскоро стана ясно, че предпазва мозъка ни от вредите, които му нанася мръсният въздух.

Ядки, цитруси, горски плодове, риба и зеленолистни зеленчуци - суперхраните на 2021 г.

Кои са суперхраните на 2021 г.

Героите и в нашата кухня тази година

За да се възползваме максимално от редицата плюсове на тази риба, ние я приготвяме на скара. А кулинарният гуру Гордън Рамзи я поднася с гарнитура от гъби и леща. Ето и рецептата му, която любезно споделя в книгата си Ultimate Fit Food:

Какво ни трябва

  • 200 г леща
  • 1 дафинов лист
  • 2 стръка прясна мащерка
  • 800 мл. зеленчуков бульон (или вода)
  • 1 с. л. зехтин
  • 200 г печурки, ситно нарязани
  • 200 г гъби Портобело, на тънки и едри резени
  • 2 скилидки чесън, обелени и ситно нарязани
  • 4 x 100 гр. филета от сьомга (по възможност - дива)
  • 100 г листа от рукола
  • Морска сол и прясно смлян черен пипер

За дресинга

  • 1 скилидка чесън, обелена и ситно нарязана
  • 2 с. л. оцет от бяло вино
  • 1 ч. л. едрозърнеста горчица
  • 1 ч. л. мед
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 с. л. вода
Снимка 525445

Източник: gordonramsayrestaurants.com

Какво ги правим

Първо се заемаме с лещата. След като я изчистим, я пускаме в голяма тенджера, за да я сварим заедно с дафиновия лист, мащерката и бульона (или водата). Щом заври, намаляваме котлона и я оставяме да къкри 15-20 минути, докато омекне.

Боб, кафяв ориз, броколи, кисело мляко - храните, които прочистват дебелото черво

Храните, които се грижат за дебелото черво

Защото е наистина важно

Междувременно, в голям тиган изсипваме зехтина и щом се нагорещи, добавяме гъбите с щипка сол. Държим ги в него 6-8 минути, като разбъркваме от време на време.

Целта е гъбите да омекнат и леко да се карамелизират. Щом постигнем този ефект, ги посипваме със ситно нарязания чесън. Продължаваме в същия дух още 2 минути, след което махаме тигана от котлона.

Снимка 525451

Източник: iStock

Връщаме се отново към лещата, но след като е готова. Отцеждаме я добре и махаме билките, с които сме я сварили. Взимаме голяма купа и я смесваме с гъбите, като внимаваме да не станат на каша.

Идва ред на дресинга. За да го приготвим, слагаме всички съставки в дълбок съд, като буркан например. Затваряме отвора на съда с ръка или с капак и хубаво разклащаме, докато съставките се смесят.

Захващаме се със сьомгата непосредствено преди да сервираме, защото тя става бързо и се сервира топла. Загряваме скарата на максимална температура и запичаме рибата за 6-8 минути.

„Зелена богиня“ - дресингът, който ще ни направи богове на салатите

Този дресинг ще ни направи богове на салатите

Защото да хрупаме само нарязани зеленчуци не е окей

Преди да сервираме обаче, смесваме половината дресинг със сместа от гъбите и лещата, и я използваме за канапе, върху което поставяме изпечените филета сьомга. Поливаме ги с останалата част от дресинга и поръсваме с листата от рукола.