Рибата може и да не е от най-популярните храни в България, но (слава богу) в последните години това се променя. А с него и начините, по които можем да я приготвим - на скара или пържена са най-скучните й версии.

Сандвичи за пикник, тунизийски с риба тон, бан ми и още нетрадиционни предложения

Необичайни сандвичи за пикник

Четири рецепти, с които да не скучаем

Най-често се приготвят филетата, но те съставляват едва 30% от работа. За да хвърляме възможно най-малко от нея, ето за какво да използваме абсолютно всяка част от рибата.

Главата

Най-популярният начин е да приготвим главите на рибена чорба. По правило обаче те съдържат не малко месо, особено в областта на бузите - най-добре ще се възползваме от него, ако изпечем главите цели и после отделим месото.

Снимка 548773

Източник: iStock

Кожата

Обикновено заминава в коша, а в нея има толкова много вкус. Шеф-готвачите я варят за три минути, след която я оставят да изсъхне напълно. Вече суха, кожата се пържи в горещо олио, докато стане хрупкава. Така става за екзотична гарнитура или можем да я натрошим на дребно и ползваме за "подправка" на ястия, като поръсим отгоре.

Остатъци и кости

След като сме отделили филетата и всичко друго, можем да изчегъртаме остатъчното месо от скелета с помощта на супена лъжица и да го ползваме за крокети. Костите пък са идеални за бульон.

Вътрешности

Когато сме сигурни, че рибата е прясна, преспокойно можем да се възползваме от вътрешности като дроб и хайвер. Първият можем набързо да запечатаме на тиган и да сервираме с препечен хляб.

Снимка 548774

Източник: iStock

Опашката

Обожаваме я пържена - много напомня чипс. Можем да я добавим и заедно с главата, когато приготвяме рибна чорба или просто бульон.