В последните години и славата на сиренето стана противоречива покрай всички веган алтернативи на млечния продукт. Съдържанието на протеин, калций, витамини и аминокиселини в него е безспорно, но редом с тях са и мазнините, и солта. Протеинът в сиренето е добра на алтернатива на този в месото, но не бива да прекаляваме с количеството, за да не ни донесе и много калории.

Пармезан, кората на твърдото сирене и защо да не я изхвърляме

Защо да не изхвърляме кората на пармезана

И как да я оползотворим

А това доколко е полезно да ядем сирене зависи не само от количеството, което консумираме, но и от вида, който избираме. Разнообразието на пазара е голямо и е важно да сме запознати със здравословните и не чак толкова здравословни млечни продукти. Важно е да съобразим избора си и с нашето тяло и неговите нужди.

Като най-полезно сирене може да се определи рикотата, твърдят Кастро Мортиларо и Емили Марторано, диетолози от центъра NYU Langone, цитирани от CNN. Сиренето, чието име на италиански значи "сготвено отново", представлява обработена суроватка, останала след коагулацията на мляко (краве, овче или биволско), за да се получи сирене като пекорино например.

Снимка 617227

Източник: iStock

Този процес прави рикотата най-богата на суроватъчен протеин. А той е наистина ценен, защото най-лесно се усвоява от организма и съдържа богато разнообразие от полезни аминокиселини с редица ползи за организма. Затова трябва да заложим именно на него, ако искаме да трупаме мускули, но не и мазнини, и килограми. Той ни държи сити за по-дълго време и така можем по-лесно да контролираме теглото си.

Освен рикотата, има и други сирена, които имат съотношение 1:10 на мазнини спрямо протеин. Това са светлото швейцарско сирене и чедъра. Тях също можем да включим в режима си, ако искаме да поддържаме форма по-лесно.

Снимка 617228

Източник: iStock

Според диетолозите по-твърдите италиански сирена като пармезан, пекорино и гауда също спадат към здравословните, ако ги консумираме умерено. Те съдържат по-малко вода и са с по-голяма концентрация на хранителни вещества, затова и гладът ни и за тях се засища по-бързо. Освен повече калций от по-меките, те вероятно имат и повече натрий от тях, затова наистина е добре да не прекаляваме, особено ако имаме проблеми със сърцето или бъбреците.

Някои сирена, които е препоръчително да избягваме, защото ни дават прекалено малко протеин за сметка на нежелано много мазнини, са преработените сирена, тези в кутии, крема сирената и, разбира се, всички имитиращи продукти. Обезмаслените млечни продукти също не са добра алтернатива, защото преминават допълнителна обработка.

Снимка 617229

Източник: iStock

Особено ако искаме да отслабнем, противно на първосигналната логика, трябва да залагаме най-вече на пълномаслени млечни продукти. И по-добре да хапнем малко количество от тях, отколкото да изяждаме прекалено много от техните по-нездравословни опции.

Освен богати на протеин, някои сирена са и добър източник на така важните за здравето ни пробиотици. Такива са фета сиренето, козето сирене и сирената, направени от сурово и непастьоризирано мляко.

Хималаите, чаури и чурпи - най-твърдото сирене в света

Най-твърдото сирене в света

Хималайското сирене с невероятен вкус и хранителна стойност

Диетолозите съветват да не гледаме на сиренето като на основен източник на хранителни вещества, а като на допълнение към основното ни яденето. Добре е да го съчетаваме с плодове и зеленчуци, както и с пълнозърнести продукти, за да имаме едно наистина пълноценно хранене.