Доста често си мислим, че знаем почти всичко за заобикалящия ни свят, защото сме успели да проучим много голяма част от него.

Титанобоа - най-голямата змия на Земята, обитавала джунглите преди 66 млн. години

Коя е най-голямата змия, обитавала нашата планета

Истински хищник

Като например колко точно вида змии има и къде се срещат те. Природата обаче е уникална, защото много често ни напомня, че не знаем чак толкова много, колкото може би си мислим. Доказателство за това е откритият изцяло нов вид анаконда.

Разбира се, това се е случило в тропическите гори на Амазонка, където биологът професор Брайън Фрай, който е част от Университета в Куинсланд, Австралия, и неговия екип са открили, че южната зелена анаконда всъщност не е единствената зелена анаконда.

Фрай и екипът му събират проби от кръв и тъкани от зелени анаконди в Еквадор, Венецуела и Бразилия, за да открият, че освен южната зелена анаконда съществува и северна зелена анаконда. Двата вида са почти идентични на външен вид и вероятно поради тази причина до момента не са били различени.

Снимка 655373

Източник: iStock

Но се оказва, че генетично разликата им е доста голяма - става дума за 5,5%, като професор Брайън Фрай смята, че двата вида са се разделили генетично преди около 10 милиона години. "Това е много важно, защото за сравнение, ние сме с около 2% генетично различни от шимпанзетата", казва още той, пише CNN.

Белият носорог и инвитро процедурите, с които ще бъде спасяван изчезващият вид

Инвитро за носорози - как учените ще спасяват изчезващи видове

Хората вредят, хората помагат

Откритието, описано в MDPI Diversity, е направено след като в продължение на 10 дни екипът от учени е бил в компанията на ловци от племето ваорани в Еквадор. Те са открили няколко гигантски анаконди, дебнещи следващата си плячка.

"Размерът на тези същества е невероятен - една женска анаконда, на която се натъкнахме, беше с дължина от 6.3 метра", казва Фрай. Като са чули свидетелства от местните жители, че в района са забелязвани дори по-големи индивиди дълги около 7.5 метра и тежащи над 500 килограма. 

Това не е изненада, защото зелените анаконди са най-тежките змии в света, като най-тежкият документиран индивид е тежал внушителните 227 килограма. Мрежестият питон например достига по-голяма дължина от анакондите, но пък тежи по-малко.

Дейвид Орин - момчето, което хваща змии с голи ръце

Момчето, което не се страхува да бъде ухапано от змия

Дейвид Орин има доста опит

В профила си в Instagram, професор Фрийк Вонк, който също е бил част от изследователския екип, открил новия вид анаконда, сподели видео, в което се вижда как плува около гигантска зелена анаконда. На самия Вонк му е трудно да прецени точната ѝ дължина, но за сравнение пише, че той е висок 1,96 м.