Не са малко животните, които могат да претендират, че са наистина огромни - особено когато включим и онези, които някога са бродили по нашата планета. И макар обичайно динозаврите да получават цялата слава, заслужава да се спомене и едно гигантско влечуго, което се смята за най-голямата змия, живяла някога на Земята.

Dinosaurs: The Final Day, Дейвид Атънбъроу и филмът, който ще покаже последните мигове на динозаврите на земята

Какви са били последните дни на динозаврите

Отговорът - в новия филм на Дейвид Атънбъроу

Става дума за титанобоа (Тitanoboa cerrejonensis), обитавала тропическата южноамериканска джунгла преди около 66 милиона години в перида на Палеоцена. Тя се превръща в основен хищник след изчезването на динозаврите.

Останки от впечатляващата змия са открити в северните части на Колумбия, във въглищната мина Серехон, известна като един от най-богатите в света региони по находища на фосили. Изследователите сравняват две от добре запазените кости от влечугото с видове змии от наши дни и така определят приблизителния размер на титанобоа.

Снимка 639835

Източник: iStock

Така се стига до заключението, че гигантската змия е била с дължина около 12.8-14.3 метра и е тежала над един тон. Живяла е във влажни райони с блата и гъста растителност.

Вкаменелостите разкриват още, че титанбоа е член на семейство Боидни. Вероятно е да не е била отровен вид и като цяло не се е различавала съществено от съвременните змии от вида боа. Абсолютен хищник от засада, който поглъщал плячката с огромните си челюсти.

Предполага се, че най-честите й жертви са костенурки или подобни на крокодил видове, чиито вкаменелости също са открити в Серехон.

Размерите на титанбоа изследователите свързват с тропическия климат, който е бил със средни температури от поне 30-34°C. Топлината е помагала да се поддържа метаболизмът на гигантското същество, уточняват от IFL Science.