Инвитро оплождането е асистирана репродукция, с помощта на която са се родили милиони бебета по целия свят в последните десетилетия. А сега учените гледат на него и като на метод за спасяване от изчезване на някои животински видове.

Масово изчезване на видове, шесто масово измиране и имат ли вина хората за него

Изправени ли сме пред шесто масово измиране на видове

И кой има вина за случващото се

Белите носорози са огромни животни, но с малки шансове за оцеляване в дивата природа днес. В момента има останали само два северни бели носорога - майка Наджин на 33 години и дъщеря й Фату на 23 години. Те живеят в резервата Ol Pejeta в Кения и са под непрекъсната строга охрана.

Всички останали техни събратя са станали жертва на бракониери. Именно заради тях популацията от около 500 броя намалява на едва 15 през 70-те и 80-те години на миналия век. На фона на тези притеснителни данни, немски изследователи, работещи по проекта Biorescue обявиха, че успешно са оплодили южен бял носорог на име Кюра през септември 2023 г., използвайки яйцеклетки и сперма, събрани от донорски носорози.

Това е голямо постижение, защото доказва, че инвитро методът може да се използва и при носорозите и така да се превърне в работещ механизъм за спасяването на световната популация на бели носорози от изчезване.

Първият инвитро опит обаче не е завършил с раждане, защото Кюра е починала през ноември миналата година след 70-дневна бременност. Като причина за смъртта й е установена бактериална инфекция, възникнала вследствие на огромните наводнения в тази област на Кения.

Но все пак ембриотрансферът е бил успешен и бременността се е развивала нормално, което обнадеждава учените да опитат да приложат техниката за оплождане и при северния бял носорог. Но до нея се стига трудно - след две неуспешни имплантации и една извънматочна бременност. Необходими са пет години работа, за да се стигне от ембриона до плода.

Изследователите имат 30 запазени ембриона на северен бял носорог, съхранявани в Италия и Германия, и очакват прехвърляне в сурогатни майки от вида южен бял носорог. Двата вида носорози имат съвместими репродуктивни системи, казват изследователите, което прави сурогатното майчинство възможно. Очаква се първият подобен опит да се случи още през юни тази година, пояснява DW.

Снимка 650520

Източник: iStock

Бременността на северния бял носорог продължава цели 16 месеца. Когато първото родено след инвитро животно се роди, от решаващо значение за неговото съществуване ще е успешното му приобщаване към Фату и Ниджан.

Белият носорог, Animal Kingdom, бракониерството и бебето, което се роди в зоопарка

Когато бебето ти тежи 150 килограма

Голяма радоста за популацията на белите носорози

30-те налични ембриона обаче няма да са достатъчни за спасяване на вида, защото всички яйцеклетки са от Фату, което не може да гарантира генетично разнообразие. Затова учените планират да използват методи на генно редактиране. И ако всичко върви по план и се извършат няколко десетки успешни инвитро процедури, завършили с раждане, северните бели носорози ще бъдат спасени от изчезване.