На всички ни се е случвало вечер да сме толкова преуморени, че дори да не можем да заспим. Независимо дали говорим за физическа или психическа умора, понякога просто не можем да превключим на режим почивка, а на сутринта се чувстваме още по-изтощени.

Спането голи, либидото, метаболизмът и още доказани ползи от съня без дрехи

Още 3 причини да спим голи

Нямаме предвид само охлаждането

Добрият сън е от съществено значение за нашето здраве и имунна система, както и за това да сме заредени с енергия и в добра кондиция. Независимо дали сме физически активни по цял ден или пък го прекарваме на бюро пред компютъра, има един навик, който можем да си създадем, за да улесним заспиването и да подобрим качеството на съня.

Това, от което се нуждаем, са упражнения за разтягане. Тях свързваме най-вече с разгрявката преди тренировка, но те са и перфектен начин да отпуснем тялото и духа. Ако се занимаваме с йога, значи сме наясно за какво става въпрос.

Снимка 476230

Източник: iStock

Ако ли не, има няколко просто техники, а важно условие за постигане на желания ефект е да ги изпълняваме заедно с дълбоко вдишване и издишване. Това намалява пулса и ни помага да се отпуснем, докато с разтягането релаксираме стегнатите мускули и нервната система, за да се подготвим за една спокойна нощ.

Необходима ни е само по една минута от тези четири упражнения, за да постигнем желания ефект, категорична е Стефани Мансър, инструктор по йога, цитирана от CNN.

Поза Дете

Заставаме на колене и изпъваме максимално напред горната част на тялото, като докосваме с гърди и глава пода или леглото. Така отпускаме насъбраното напрежение в кръста.

Снимка 544568

Източник: iStock

Мечешка прегръдка

Сядаме "по турски" и разпъваме ръцете максимално настрани, като остават на нивото на раменете. След това кръстосваме ръце, лявата отива върху дясното рамо и си даваме силна прегръдка, като междувременно отпускаме врата надолу. Така премахваме напрежението в раменете, което най-често е причинено от лошата стойка.

Усукване

Лягаме по гръб, вдигаме краката и ги свиваме в коленете. Разпъваме ръцете си максимално, като внимаваме да са на нивото на раменете. След това завъртаме краката си първо наляво, а след това надясно, като се стремим да докоснат пода или леглото, на което лежим. Главата си пък въртим в срещуположната посока. Това ни помага да се справим с болките в кръста.

Снимка 544569

Източник: iStock

Предно разтягане

Това упражнение сигурно го помним още от часовете по физическо в училище. Да, за мнозина е мисия невъзможна да докоснат пръстите на краката си, но всичко се постига с малко повече постоянство.

Снимка 544570

Източник: iStock

Сядаме на земята или на леглото и опъваме краката, които трябва да са плътно допрени един до друг. Изпъваме стъпалата. Вдигаме ръце високо нагоре към тавана, след което плавно ги спускаме напред и се опитваме да докоснем върха на пръстите, като гърбът трябва да остане изправен, а вратът - отпуснат.