Недоспиването е един от бичовете в ежедневието на съвременния човек. Стрес през деня, неправилно хранене, синя светлина от екраните, с които сме заобиколени дори и в леглото - това са само някои от факторите, които ни карат да се въртим в леглото, когато би трябвало да спим като бебета. 

Опитвали сме вече почти всичко - от овце до силни хапчета. Първите отдавна не помагат, дори и на 2256-ата, а вторите... там предпочитаме да не се връщаме.

Един от най-успешните методи да заспим дълбоко е да не си го поставяме за задача. Но за безценния съвет на финландската психоложка Хели Ярнефелт точно в тази посока вече писахме.

Сънят, здравето и един парадоксален съвет за по-бързо заспиване

Парадоксалният съвет за по-бързо заспиване

Психологът Хели Ярнефелт има решение на проблема с безсънието

Ето още три златни трика, с които да кажем "Лека нощ" на въртенето в леглото.

Внимаваме с храната и течностите

Те са от решаващо значение. Конските дози кафе или безалкохолни напитки понижават енергията и нарушават естествения цикъл на съня. Най-хубавото е, че всички те имат здравословни и вкусни заместители. Затова вместо да се блъскаме с лекарства, по-добре да обърнем внимание на храната.

Снимка 510198

Източник: iStock

За да спим дълбоко, наблягаме на кисело мляко, ориз, сьомга, риба тон и банани. Да не забравяме водата - и за тези, които не я обичат чиста, има решение. Трябва само да й добавим пресни плодове от типа на малини, ягоди, киви или актуалните за сезона. И сме готови.

Активни през деня, спокойни вечер

Липсата на достатъчно физическо натоварване през деня също си казва думата вечер. Особено в условията на пандемия и изолация.

Снимка 510201

Източник: iStock

Едно изкачването по стълбите, придружено с кратка разходка до магазина или в близкия парк, също вършат работа, за да изразходваме нужното количество енергия през деня и да спим спокойно.

Утрото е по-мъдро от вечерта (и топла вана)

Наясно сме, че е много по-трудно да успокоим ума, отколкото мислите си. За да се отървем от натрапчивите идеи, е най-добре да ги запишем на един лист преди лягане с идеята, че ще ги мислим утре. След което взимаме топъл душ или релаксираща гореща вана, и марш в леглото, за да спим като къпани. Буквално.