Парадоксално е, че хората имат все повече информация за съня и важността му за здравето, а проблемите с безсънието стават все по-големи и засягат все повече хора. Което идва ни каже, че големият обем от информация не винаги помага.

Сънят, гневът, раздразнителността и каква е връзката му с тях

Каква е връзката между сън, гняв и раздразнение

Неуспорими доказателства за зависимостта между тях

Стремежът да изпълним всички изисквания, които трябва да повишат качеството на съня ни, по-скоро ни пречи и може да доведе до състояние, в което се опитваме да контролираме съня си.

Като отделяме на съня си твърде много внимание, ние започваме да нервничим, което води до по-трудно отпускане на организма, смята финландската психоложка Хели Ярнефелт. Нейните съвети как да се справил с безсънието може да звучат парадоксално, но работят.

Снимка 507461

Източник: iStock

Сънят е "автоматичен" физиологичен процес, като дишането. Да се опитваме да променим дишането си и постоянно да го контролираме е много по-сложно, отколкото просто да го правим естествено. Не е нужно да се учим да спим. Ако нищо не пречи на съня ни, всичко става автоматично.

Понякога ние просто не забелязваме, как в живота ни се появяват неща, които влияят негативно на качеството на съня. Интернет, социалните мрежи, стресът в работата или други преживявания могат да ни попречат да се отпуснем и да развалят съня ни.

Снимка 507460

Източник: iStock

Разбира се, невъзможността да заспим, създава безпокойство. Но ако ние твърде много се безпокоим за този проблем, безсънието само се задълбочава.

Трябва да се замислим как да се избавим от излишната възбуда. На мнозина помагат упражненията за отпускане и методът майндфулнес (осъзнаване). Благодарение на тях ние ще можем да се научим да се отнасяме към проблемите със съня си по-спокойно - като към мисли, в които не трябва да се задълбочаваме. Ако не можем да решим проблемите със съня самостоятелно, трябва да потърсим професионална помощ.

Сънят, недоспиването и какво се случва, ако спим само шест часа на нощ

Какво се случва, ако спим само шест часа на нощ

Вредите, за които не си даваме сметка

Има обаче един ефективен начин да се справим с проблема и той се нарича "парадоксалната интервенция": трябва просто да легнем в леглото и да не се опитваме да заспим. Така ще си иде излишният стрес и ние ще заспим, смята Хели Ярнефелт, доктор по психология във финландския Институт за хигиена на труда, цитирана от Иносми Ру.