Стресът е един от най-големите врагове на здравето ни, с който се сблъскваме ежедневно. И дори да правим целенасочени усилия да се борим с него - със спорт, разходки сред природата и медитация например, понякога имаме нужда от още малко помощ, за да успеем.

Косопад, омазняване на косата и как проблемите със скалпа могат да са причинени от стреса

Три начина да се справим с проблемния скалп

Храненето е един от тях

И тогава е моментът да заложим на хранителните добавки с доказан ефект срещу стреса. Те са все повече на пазара, но ние събрахме пет, сред които със сигурност ще намерим тази, която е точната за нас.

Родиола

Тази билка, позната още като златен корен, е една от най-ефективните срещу стрес и тревожност. Тя е естествен антидепресант без нежелани странични ефекти, който стимулира синтеза на хормоните на щастието серотонин и допамин.

Снимка 530795

Източник: iStock

Освен това, повишава устойчивостта на тялото срещу стреса и се бори със симптоми като хронична умора, проблеми със съня и влошаване на краткосрочната памет и концентрацията.

Като бонус получаваме стимулиране на имунната система и повишаване на физическата издръжливост. Можем да консумираме родиолата под формата на чай или като хранителна добавка на таблетки и капсули.

Ашваганда

Тази индийска билка се използва в аюрведа и има адаптогенни свойства, които намаляват стреса, тревожността, депресията и нивата на кортизол сутрин. Освен това, намалява чувството на умора и ни прави по-устойчиви не само на психологическо, но и на физическо натоварване.

Снимка 530797

Източник: iStock

Глицин

Това е аминокиселина, която тялото ни използва за производството на протеини. Овен това, може да повиши устойчивостта ни към стрес, като подпомага съня със своя успокояващ ефект и способността да понижава телесната температура.

Също така, глицинът регулира нервните импулси и въздейства върху психологическото ни състояние. Намалява пристъпите на мигрена и безпокойство и подпомага мозъчната дейност.

L-теанин

Още една аминокиселина, която естествено се среща в чаените листа. Тя намалява стреса и подпомага релаксацията. Именно на нея се дължи фактът, че пиенето на зелен чай е свързано с намалена тревожност, докато кофеинът в него подобрява паметта и концентрацията. 

Снимка 328384

Източник: iStock

Въпреки това, консумацията на чай има по-слаб ефект върху отговора на тялото срещу стреса. А ако се нуждаем от по-силен, то по-добре да приемаме L-теанин като хранителна добавка, предава healthline.

Витамини В комплекс

Те са едни от най-популярните сред хранителни добавки и определено има защо. Витамините от групата В са осем и играят важна роля в редица процеси в организма, като превръщане на храната в енергия.

Витамин С, прекаленият прием и до какво води той

Колко витамин С е много витамин С

Можем ли да предозираме

Освен това, те са важни за правилното функциониране на сърцето, мозъка и нервната система. А в по-големи количества редуцират симптомите на стрес, подобряват настроението и нивата на енергия чрез понижаване на нивата на аминокиселината хомоцистеин в кръвта. Нейните по-високи нива са свързани със стрес и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, деменция и рак на дебелото черво.