Свикнали сме да обвиняваме стреса за голяма част от здравословните си проблеми - от недостатъчно сън и проблеми с храносмилането до акне и други козметични неприятности. Истината е, че не точно стресът, а верният му "помощник" - кортизолът, е отговорен за повечето от тези неща.

Снимка 524286

Източник: iStock

Той е главният виновник и за проблемите със скалпа, защото има пряка връзка с функционирането на космените фоликули. Така се сдобиваме с мазни корени, дразнеща кожа и дори косопад. Начините да избегнем тези състояния са няколко според Vogue.

Хранене

Увеличената консумация на плодове и зеленчуци, както и намаляването на червените меса, солта и кафето ще помогне на възстановяването на клетките не само в тялото, но и на скалпа.

Снимка 513419

Източник: iStock

Медитация

Всекидневните минутки за медитация действат благотворно за намаляването на тревожността. Дори кратки дихателни упражнения ще ни помогнат много.

Снимка 420948

Източник: iStock

Правилни продукти

Проблемният скалп може да има нужда от дълбоко почистване, което лесно може да се постигне в домашни условия с ябълков оцет като последно изплакване на косата. Подхранване с кокосово масло и мед, който е богат на витамини от В групата, също действат добре за успокояването му.