Гърците умеят по-леко да преживяват летните жеги, като се разхлаждат с фрапе, узо и лека храна. Традиционната гръцка салата, която там е известна като селска, ни е добре позната и е доста разпространена по заведенията и у нас.
Една друга салата с гръцки произход обаче привлече вниманието ни, тъй като е по-нетрадиционна, лека, свежа и хранителна. Освен това съчетава доста характерни за Средиземноморието съставки, е и лесна за приготвяне.
Най-изненадващата (и основна) съставка в рецептата е орзо - изглежда като ориз, но всъщност е вид паста. Често с орзо се приготвят топли ястия, но можем да разнообразим като го включим и в салатата си. Ако я приготвяме предварително и в по-голямо количество, може спокойно да съхраним останалото в хладилник до четири дни, съветват ни от Delish. Ето я и цялата рецепта (за шест порции) за лятната салата с орзо.
Източник: iStock
Какво ни трябва
За дресинга
- 2 с.л. лимонов сок
- ½ ч.л. дижонска горчица
- ¼ ч. зехтин
- 2 с.л. свежо нарязан копър (по желание и допълнително за поръсване накрая)
- ¼ ч. ситно нарязан червен лук
- сол
- млян черен пипер
За салатата
- 250 г орзо
- 3 късоплодни краставици, нарязани на тънки полумесеци
- 2 ч. чери домати, нарязани наполовина
- 450 г нахут от консерва, отцеден
- ½ ч. маслини каламата, нарязани наполовина
- 120 г натрошено фета или бяло саламурено сирене
Източник: iStock
Какво ги правим
Първата ни стъпка в приготвянето на салатата е да сварим орзото. В тенджера в подсолена вряща вода сваряваме 250 г орзо според указанията на опаковката. Когато е готова пастата, я отцеждаме и оставяме настрана.
Втората ни стъпка е да приготвим дресинга. В купа смесваме добре лимоновия сок и дижонската горчица. Докато ги разбъркваме, добавяме и зехтина. След като станат хомогенни, прибавяме копъра и червения лук. Накрая подправяме със сол и черен пипер.
Източник: iStock
Трета и финална стъпка е да направим основната част на салатата. За целта сипваме свареното орзо в купа и добавяме нарязаните краставици, чери домати, нахута и маслините.
Тогава вече може да сипем отгоре дресинга, да разбъркаме добре и да прибавим натрошеното сирене и да поръсим с малко копър.