Гърците умеят по-леко да преживяват летните жеги, като се разхлаждат с фрапе, узо и лека храна. Традиционната гръцка салата, която там е известна като селска, ни е добре позната и е доста разпространена по заведенията и у нас.

Скариди, диня, фета и останалите съставки в рецептата за свежа, лека и засищаща лятна салата

Най-свежата лятна салата

И лека, и засищаща

Една друга салата с гръцки произход обаче привлече вниманието ни, тъй като е по-нетрадиционна, лека, свежа и хранителна. Освен това съчетава доста характерни за Средиземноморието съставки, е и лесна за приготвяне.

Най-изненадващата (и основна) съставка в рецептата е орзо - изглежда като ориз, но всъщност е вид паста. Често с орзо се приготвят топли ястия, но можем да разнообразим като го включим и в салатата си. Ако я приготвяме предварително и в по-голямо количество, може спокойно да съхраним останалото в хладилник до четири дни, съветват ни от Delish. Ето я и цялата рецепта (за шест порции) за лятната салата с орзо.

Снимка 624425

Източник: iStock

Какво ни трябва

За дресинга

  • 2 с.л. лимонов сок
  • ½ ч.л. дижонска горчица
  • ¼ ч. зехтин
  • 2 с.л. свежо нарязан копър (по желание и допълнително за поръсване накрая)
  • ¼ ч. ситно нарязан червен лук
  • сол
  • млян черен пипер

За салатата

  • 250 г орзо
  • 3 късоплодни краставици, нарязани на тънки полумесеци
  • 2 ч. чери домати, нарязани наполовина
  • 450 г нахут от консерва, отцеден
  • ½ ч. маслини каламата, нарязани наполовина
  • 120 г натрошено фета или бяло саламурено сирене
Снимка 624426

Източник: iStock

Какво ги правим

Първата ни стъпка в приготвянето на салатата е да сварим орзото. В тенджера в подсолена вряща вода сваряваме 250 г орзо според указанията на опаковката. Когато е готова пастата, я отцеждаме и оставяме настрана.

Втората ни стъпка е да приготвим дресинга. В купа смесваме добре лимоновия сок и дижонската горчица. Докато ги разбъркваме, добавяме и зехтина. След като станат хомогенни, прибавяме копъра и червения лук. Накрая подправяме със сол и черен пипер.

Снимка 624428

Източник: iStock

Трета и финална стъпка е да направим основната част на салатата. За целта сипваме свареното орзо в купа и добавяме нарязаните краставици, чери домати, нахута и маслините.

Диня с чили или как да си направим вкусна нетрадиционна салата

Най-неочакваната салата с диня

Става за минути и идеална за жегите

Тогава вече може да сипем отгоре дресинга, да разбъркаме добре и да прибавим натрошеното сирене и да поръсим с малко копър.