За много от нас динята е любимият летен плод. Толкова свежа, лека, вкусна - перфектна за горещите дни и вечери. Както в "чист вид" на сочни резенчета, така и под формата на фрешове, коктейли, сладоледи... дори и салати.

Лято, храна и какво да похвапваме в горещините

Какво да хапваме през лятото

6 зеленчуково-плодови предложения

Да, салата с диня звучи изкушаващо, но ако е с добавка чили и шам фъстък...

Точно такава нетрадиционна (но много вкусна и енергизираща) рецепта предлага американският кулинар Бен Мимс. Виртуозът в кухнята е автор на три книги за готвене, а едно от любимите му занимания е да измисля именно подобни екзотични рецепти.

А ето и как да си направим салата с диня, чили и шам фъстък.

Какво ни трябва

  • диня, нарязана на големи кубчета
  • сол
  • захар
  • 1 с.л. семена от кориандър
  • 1 ч.л. семена от кимион
  • 1 чушка "Халапеньо"/ чили (приблизително колкото показалец), нарязана на тънко
  • 6 малки скилидки чесън, обелени и пресовани
  • ¼ лимонов сок
  • ½ чаша тахан
  • ¼ чаша ментови листа, накъсани на малки парченца
  • черен пипер
  • 3 с.л. смлян шам фъстък
Снимка 580956

Източник: iStock

Какво ги правим

Слагаме динята в гевгир с голяма купа отдолу. Поръсваме със сол и захар и разбъркваме добре, но внимателно, за да не раздробим плода. Оставяме да престои в хладилник и да се отцеди за поне 20 минути.

Междувременно се захващаме с дресинга. Първо напълваме една мерителна чаша с няколко кубчета лед и наливаме студена вода до половината. Оставяме да престои, така че водата да бъде леденостудена, а кубчетата да са леко разтопени.

В малък тиган на среден огън запичаме семената от кориандър и кимион за около две минути, като разбъркваме от време на време. Прехвърляме ги в блендер и смиламе фино. Към семената добавяме една трета от нарязаното чили и скилидките чесън, а после и лимоновия сок. Всичко остава да престои за пет минути.

В сока от динята, отделил се в купата под гевгира, слагаме останалото чили, което ще ни трябва малко по-късно. 

Снимка 580957

Източник: iStock

Смесваме тахана и половината от ментата в блендера, като добавяме и леденостудената вода. Разбиваме, докато се образува гладка смес. Подправяме със сол и черен пипер.

Динята, храносмилането, ракът и кои са ползите и вредите от плода

2 ползи и 2 вреди от динята

Кога да бъдем нащрек

Изваждаме парчетата диня от гевгира и ги прехвърляме в голяма чиния за сервиране. Внимателно и равномерно поръсваме плода с тахана, след което подреждаме и престоялите в сока от плода резенчета чили. Накрая поръсваме с шам фъстъка и ментата. Сервираме, докато е студено.