За много от нас динята е любимият летен плод. Толкова свежа, лека, вкусна - перфектна за горещите дни и вечери. Както в "чист вид" на сочни резенчета, така и под формата на фрешове, коктейли, сладоледи... дори и салати.
Да, салата с диня звучи изкушаващо, но ако е с добавка чили и шам фъстък...
Точно такава нетрадиционна (но много вкусна и енергизираща) рецепта предлага американският кулинар Бен Мимс. Виртуозът в кухнята е автор на три книги за готвене, а едно от любимите му занимания е да измисля именно подобни екзотични рецепти.
А ето и как да си направим салата с диня, чили и шам фъстък.
Какво ни трябва
- диня, нарязана на големи кубчета
- сол
- захар
- 1 с.л. семена от кориандър
- 1 ч.л. семена от кимион
- 1 чушка "Халапеньо"/ чили (приблизително колкото показалец), нарязана на тънко
- 6 малки скилидки чесън, обелени и пресовани
- ¼ лимонов сок
- ½ чаша тахан
- ¼ чаша ментови листа, накъсани на малки парченца
- черен пипер
- 3 с.л. смлян шам фъстък
Източник: iStock
Какво ги правим
Слагаме динята в гевгир с голяма купа отдолу. Поръсваме със сол и захар и разбъркваме добре, но внимателно, за да не раздробим плода. Оставяме да престои в хладилник и да се отцеди за поне 20 минути.
Междувременно се захващаме с дресинга. Първо напълваме една мерителна чаша с няколко кубчета лед и наливаме студена вода до половината. Оставяме да престои, така че водата да бъде леденостудена, а кубчетата да са леко разтопени.
В малък тиган на среден огън запичаме семената от кориандър и кимион за около две минути, като разбъркваме от време на време. Прехвърляме ги в блендер и смиламе фино. Към семената добавяме една трета от нарязаното чили и скилидките чесън, а после и лимоновия сок. Всичко остава да престои за пет минути.
В сока от динята, отделил се в купата под гевгира, слагаме останалото чили, което ще ни трябва малко по-късно.
Източник: iStock
Смесваме тахана и половината от ментата в блендера, като добавяме и леденостудената вода. Разбиваме, докато се образува гладка смес. Подправяме със сол и черен пипер.
Изваждаме парчетата диня от гевгира и ги прехвърляме в голяма чиния за сервиране. Внимателно и равномерно поръсваме плода с тахана, след което подреждаме и престоялите в сока от плода резенчета чили. Накрая поръсваме с шам фъстъка и ментата. Сервираме, докато е студено.