Зад това екзотично име се крие една свежа и лека салата, която обаче крие пикантността на района, от който идва - източна Африка. Популярна е в Кения, Танзания и Уганда.

Баба гануш - как да приготвим вкусното и леко лятно ястие
Вдъхновени сме от кухнята на Близкия изток
В най-базовата си форма качумбари съдържа добре узрели домати, хрупкав лук, люти пресни чушки и сок от лимон или лайм.
Най-често се сервира с nyama choma (печено месо) или оризови ястия като пилаф. Добавят я и към улична храна като mayai pasua (разполовени варени яйца), различни видове наденички и кървавица.

Източник: iStock
Качумбари с nyama choma
Няколко съвета:
- Ако овкусим нарязаните доматите със сол и ги оставим за 15 минути, можем да отцедим излишната вода и да подобрим вкуса им.
- Ако за кратко накиснем нарязания суров лук във вода, ще омекотим острия му вкус.
- Добавянето на лимонов или сок от лайм точно преди сервиране освежава салатата.
Необходими продукти:
- 1/2 глава червен лук, нарязан на тънки филийки
- 680 г добре узрели домати "Рома" или друг вид, почистени и нарязани
- 3/4 ч.л. морска сол
- 1 прясна люта чушка (серано или халапеньо), нарязана на тънки кръгчета
- 1/2 чаша грубо нарязани листа пресен кориандър
- 2 с.л. пресен сок от лайм или лимон (или повече, по желание)

Източник: iStock
Свежа и супер лесна
Начин на приготвяне:
- В голяма купа заливаме нарязания лук с гореща вода от чешмата и оставяме за минута. Отцеждаме и прехвърляме в малка купичка.
- Нарязваме доматите, поръсваме ги със сол, разбъркваме и ги оставяме в гевгир да се отцедят поне 15 минути.
- Изхвърляме изцедената течност, прехвърляме доматите в купа и добавяме лука, чушката, кориандъра и сока от цитрус. Овкусяваме с още сол и сок, ако е необходимо.
По желание може да добавим нарязана краставица и/или авокадо, съветват от Serious Eats.