Времето става все по-топло, а на нас все по-малко ни се седи вкъщи, особено след двата месеца, които прекарахме в изолация. Сега обаче разходките вече не са забранени и трябва да се възползваме от това не от време на време, а всеки ден (като спазваме социалната дистанция, разбира се).

В момента нямаме много опции за поддържане на форма, освен тренировките у дома и тичането в парка например. Ако нито едното, нито другото ни се отдават особено, спокойно можем да преоткрием ползите от ходенето.

Едно от най-обичайно повтарящите се действия, на които се научаваме около година, след като се родим, е страхотен начин да поддържаме не само тялото и ума си. Или както казват учените, ходенето ни помага да се почувстваме отново живи. Усещане, което ни се губи, ако водим застоял начин на живот.

Снимка 479209

Източник: iStock

Редовните разходки понижават риска от инфаркт и инсулт. Говорим дори за 2000-3000 крачки на ден с нормален ритъм, а не за няколко километра джогинг.

Можем да разделим разходката си и на няколко пъти през деня, ако имаме тази възможност. Колкото по-често отделяме време просто за ходене, толкова по-бързо то ще се превърне в навик и ще усещаме ползите от него. Ако ни е трудно, винаги можем да си вземем куче...

Снимка 479208

Източник: iStock

Освен за тялото, умереното движение е повече от полезно и за ума. Предпазва ни от тревожни и депресивни състояния, както и от деменция. Този ефект е още по-голям, ако разходките са сред природата, в това число и градските паркове. Затова винаги, когато се почувстваме унили, тъжни или притеснени, просто излизаме за кратка разходка, пише Lifehacker.

Ходенето, броенето на крачките и има ли смисъл от него

Има ли смисъл да си броим крачките

1, 2, 3 стъпки направи

Тя ще ни помогне и за малко да забавим темпото, да се огледаме около себе си и да поразмишляваме. Ние разбираме света благодарение на преживяванията и усещанията, докато го изучаваме. Затова следващият път, когато решим да се разхождаме, просто си поставяме за задача да обръщаме внимание на всички малки детайли около нас. Току-виж сме стигнали до някой отговор, който търсим от дълго време.