С помощта на технологиите вече е повече от лесно да следим различни аспекти от живота си - от това по колко часа на нощ спим пълноценно до това по колко крачки правим на ден. Дали има смисъл от подобни изчисления е друг въпрос.

Именно на него потърсиха отговор група изследователи от университета Сейнт Джордж в Лондон. След проведено изследване с 1300 участници се установи, че броенето на крачките всъщност е полезно. 

Хората, които ежедневно проследяват физическата си дейност, била тя само ходене пеша, са в по-добро физическо състояние и има по-малка вероятност да се разболеят сериозно. 

Снимка 430940

Източник: iStock

Независимо дали използваме смарт гривна или приложение на телефона си, да следим колко крачки правим на ден действа мотивиращо. Когато сами контролираме действията си и имаме реална представа за тях, шансът да искаме да постигнем повече е по-голям.

Ако използваме крачкомер днес, в продължение на поне три месеца, това ни учи на дисциплина и създава режим, който е доста вероятно да спазваме и след години, дори и тогава да не си броим всяка стъпка, пише Reuters.

Ходенето и колко точно трябва да вървим, за да отслабнем

Колко да ходим, за да отслабнем

Доста повече, отколкото ни се иска

Десетте хиляди крачки може и да не са задължителни за всеки ден, но със сигурност ще се чувстваме по-добре, ако ги достигнем и знаем, че сме го направили. А с мотивацията, която получаваме, сме готови за покоряването на все по-големи цели.