Есента вече официално настъпи и едно е сигурно: и тази година сезонът ще бъде подвластен на тиквата, есенните аромати и подправки. А по-конкретно Pumpkin Spice не просто ни подсказва за началото на есента, но вече от години насам се е наложил като същинско явление, което откриваме навсякъде - в кафе напитките в (почти) всяко заведение, в бисквитки, мъфини, кексове, хлябове и всякакви други изкушаващи печива.
Каква обаче е тайната на тази така нашумяла тиквена подправка? И какво всъщност съдържа? Все пак, се предполага, че трябва да има нещо по-специфично в нея, което да я прави толкова харесвана и подходяща за голямо разнообразие от рецепти.
Какво представлява тиквената подправка (Pumpkin Spice)
Pumpkin Spice, известна още и като подправка за тиквен пай, всъщност представлява смес от няколко ароматни подправки. Неустоимите ѝ вкус и аромат се постигат с комбинирането на канела, индийско орехче, джинджифил, карамфил и в някои случаи дори бахар, пише Southern Living.

Източник: iStock
Тиквената подправка е американско изобретение. Първоначално е създадена в Хънт Вали, щата Мериленд през 1934 г. По това време я произвеждат от McCormick - една от най-разпространените марки подправки, само няколко години след пускането на пазара на консервирана тиква.
Тази нова смес от подправки се оказва удобен начин, с който домакините да подправят тиквения си пай, без да има се налага да купуват множество различни подправки. Постепенно Pumpkin Spice продължава да набира популярност, докато в един момент не се превръща в култов фаворит.

Източник: iStock
Тиквата като част от съставките на храни с тиквена подправка (Pumpkin Spice)
Предвид това колко нашумяла е тиквената подправка, не е изненадващо, че разнообразието от храни, в които се съдържа, е голямо. Някои продукти обаче добавят към тиквената подправка и тиквено пюре, за да създадат консервиран пълнеж за тиквен пай, мъфини с тиквена подправка, както и други печива, и дори кафе напитки.
Независимо дали съдържа тиквено пюре или не обаче, тиквената подправка е все така примамлива, благодарение на топлите нотки и есенни вкусове, с които се характеризира. Затова и си заслужава да я добавим към добре познатите ни рецепти за класическите есенни десерти - пайове, кексове и други печени изкушения.