Знаем добре, че начинът на хранене е пряко свързан със здравословното ни състояние, а оттам - и с продължителността на живота. Разбира се, има и редица други фактори, които й оказват влияние, но поне можем да направим всичко, което зависи от нас, за да се приближим към дълголетниците.

Фибрите, протеинът, стресът и как да се справим с мазнините в областта на корема

Как да се справим с мазнините в коремната област

Няколко просто правила, които да спазваме

Оказва се, че един от преките пътища към тази цел се крие в консумацията на протеин. Но не какъв да е, а растителен.

Връзката между протеина и по-дългия живот не е нова за учените. Отдавна, благодарение на различни изследвания, те са установили, че консумацията на повече растителни протеини намалява риска от развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания, които са сред най-честите причини за по-ранна смъртност.

Снимка 403773

Източник: iStock

Този ефект е доказан и от нов анализ на група американски и ирански учени. На базата на 32 минали проучвания те отново стигат до извода, че ако консумираме повече растителни протеини, ще живеем по-дълго.

Протеинът, като цяло, намалява рискът от по-ранна смърт с 6%, а растителният - с 8% и с цели 12, ако е причинена от сърдечно-съдови заболявания. Причината е, че в растителния протеин се съдържат редица вещества, които поддържат здравето на кръвоносните съдове, предава The Healthy.

Снимка 493539

Източник: iStock

Какво да ядем

Храните, богати на протеин, са месо, яйца, риба и мляко. А растителният протеин се намира в ядките, бобовите култури и семената. Докато с животинския протеин е добре да внимаваме, защото консумацията на прекалено много червено месо може да доведе до сърдечно-съдови проблеми, то с растителния няма как да прекалим.

Протеинът, редовната му консумация и от какво количество се нуждаем

От колко точно протеин се нуждаем

И дали не прекаляваме

Лесно можем да му намерим място в ежедневното си меню, като заменим някое междинно хранене с шепа ядки например. В закуската и салатата за обед или вечеря добавяме микс от семена, а бобовите (боб, леща, нахут и други) е добре да присъстват в менюто ни поне веднъж седмично.