Коледните и новогодишни празненства предлагат безбройни изкушения и вкусотии, на които просто не можем да устоим. Започва се с фирмените коледни партита, преминава през вкусната трапеза на мама - няма значение дали сме на 15 или 45 години, мама винаги готви най-добре и ще се погрижи да не останем гладни по празниците, и кулинарното пътешествие продължава към емоционалното хранене, предизвикано от равносметките и следпразничната меланхолия.

Но има един начин да си наложим известна дисциплина в този период от годината, за да не е гузна съвестта ни после, а дрехите - отеснели.

Тъй като учените също са хора, подвластни на същите вредни навици като нас, те са изготвили стратегия и са провели изследване, за да проверят дали тя работи.

Снимка 458360

Източник: iStock

В проучването взимат участие 272 души, като 78% от тях са жени, принадлежащи към европеидната раса и със средна възраст 44 години. Те са разделени на две групи.

На едната група е дадена единствено листовка със съвети за здравословен живот. Другата група получива 10 съвета за справяне с теглото и информация за това каква физическа активност е нужна за изразходване на калориите от типичните празнични храни и напитки.

Участниците са претеглени преди празниците - през ноември и декември, и след тях - през януари и февруари.

Снимка 458359

Източник: Amanda Farley et al., BMJ

Резултатът от предоставената информация на втората група е съзнателно ограничаване на изяденото количество храна, включително възпиране от емоционално ядене и проверка на теглото поне два пъти седмично. Тази група успява да изпълни поставената в изследването цел - да не наддава с повече от 500 грама. Средностатистически, те дори отслабват малко.

Коледа, подаръците и защо лошите опаковки не са толкова лоши

Зле опакованите подаръци са най-добрите подаръци

Психология на празниците

Изводът изглежда е прост - за да запазим формата си по време на празниците и да останем щастливи и след това, трябва да сме съзнателни за количествата храна, които поглъщаме. На помощ може да ни дойде редовното следене на теглото и предприемането на мерки, ако то започне да се покачва.