Добре знаем, че плодовете и зеленчуците трябва да бъдат част от ежедневното ни меню. И при тях важи в пълна сила максимата на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече. Защото с увеличаване на консумацията се увеличават и ползите.

Кокосов орех, портокали, ягоди и още от най-сочните плодове плюс една топ рецепта

Плодове за добра хидратация

Вместо чаша студена вода

Според ново изследване на учени от Harvard Medical School, хората, които ядат две порции плодове и три порции зеленчуци на ден, имат по-малък риск от смъртност, причинена от различни заболявания - онкологични, респораторни и сърдечно-съдови.

Това е поредното доказателство за ползите от плодовете и зеленчуците, като се уточнява, че повече от пет порции дневно не водят до по-добър резултат. А под порции можем да разбираме един плод или един зеленчук. Също така, има значение какво точно избираме да консумираме, предава Insider.

Снимка 521144

Източник: iStock

Зеленолистните зеленчуци, цитрусовите и горските плодове имат много повече ползи за здравето отколкото зеленчуците, които съдържат голямо количество нишесте например.

Смутита, зеленчуци, супи и още ценни доставчици на вода

Вода по втория начин

Как да си набавим нужната доза вода, без да я пием

Затова белите картофи, грахът и царевицата не са толкова за предпочитане. Особено като се има предвид факта, че последните два се предлагат най-вече консервирани и така могат да изгубят част от хранителните си свойства.