Знаем колко неприятно е усещането да открием е хладилника някой и друг развален домат, а в кошницата за плодове - почернели банани и изгнили ябълки. Но тези ситуации са на път да останат в миналото, а в бъдещето ни чака едно интересно и революционно откритие.

В опитите за борба с изхвърлянето на храна, американската фирма Apeel Sciences създава специално натурално покритие за плодове и зеленчуци, което ги предпазва от разваляне. 

Снимка 425764

Източник: Facebook / Apeel Sciences

То вече е одобрено от Европейската комисия и се очаква съвсем скоро да се изпробва експериментално в супермаркети във Великобритания. Ще се прилага и в Япония, Китай, Мексико, Чили, Перу и Колумбия.

С покритието Apeel свежите продукти издържат до три пъти повече и съответно имаме три пъти повече време да ги изядем, вместо да ги изхвърлим на боклука. То решава и друг голям проблем - необходимостта от пластмасови опаковки, в които се поставят плодовете и зеленчуците, когато достигнат търговската мрежа.

Снимка 425763

Източник: iStock

За разлика от тях, покритието е изцяло натурално и безвредно, няма вкус и мирис и се отмива лесно. То е съставено от естествени материали (липиди и глицеролипиди) от семена, обелките и пулпата на плодове, които изграждат бариера, спираща кислорода. Междувременно водата в плодовете и зеленчуци се запазва, което не позволява да се спаружат.

Плодовете, зеленчуците, хранителните отпадъци и как да вземем най-доброто от тях

Как да вземем най-доброто от плодовете и зеленчуците

Хранителните отпадъци, които по-добре да не изхвърляме

Покритието Apeel се предлага под формата на прах, който се смесва с вода. Нанася се върху плодовете и зеленчуците чрез напръскване или намазване. По този начин се предотвратява бързото разваляне както на бананите, така и на авокадото например. То, както и ябълките, доматите, мангото и лимонът могат да останат свежи до цели 54 дни, пише Daily Mail.