Хранителните отпадъци са най-безобидната част от всички боклуци, които изхвърляме ежедневно. Но замисляме ли се какво точно отпращаме към кофата и дали не би могло да бъде оползотворено?
Когато говорим за плодове и зеленчуци, често несправедливо отсъждаме кое от тях е полезно и кое - безполезно. Ето няколко примера за на пръв поглед ненужни отпадъци, които обаче могат да ни влязат в употреба. И нещо повече - те са и полезни.
Лукът
Със сигурност белим главите лук, преди да ги добавим към ястия и салати. Това се оказва погрешно действие. В люспите, които премахваме и хвърляме, се съдържат кверцетин.
А това не особено популярно хранително вещество предпазва от инсулти, инфаркти и образуването на тромби. Редуцира и артериалната плака, като действа благоприятно и на цялата сърдечно-съдова система. В червения лук се съдържа повече кверцетин, отколкото в жълтия.
Източник: iStock
Морковите
Ако сме си ги купили на връзка, значи зелената част на кореноплодните е все още на тях. Но ние ще побързаме да я премахнем и изхвърлим, нали?!
Листата на морковите са напълно безопасни за консумация и може да се добавят към ястията, в които слагаме самите моркови.
Цвеклото
Листата на този кореноплоден зеленчук също изхвърляме безразсъдно. А в тях се съдържат витамини А, С и К, както и фитонутриент, който е полезен за зрението. Затова можем спокойно да добавяме по малко от листата на цвеклото към зелените ни салати.
Източник: iStock
Магданозът
Ако използваме само листата за подправяне на ястия, със сигурност не сме сами. Но в дръжките на магданоза се съдържат много повече полезни вещества. Те подобряват здравето на кожата и очите и имат противораков ефект.
Целината
Да, и тя има листа, които много наподобяват тези на магданоза. За разлика от тях обаче, рядко влизат в употреба. Листата на целината са богати на магнезий, калций и витамин С, затова са идеалното допълнение към салати и зеленчукови ястия.
Броколите
Използваме главите, но не и стеблата им. Те може да изглеждат твърди и безполезни, но всъщност не са. В тази част на броколите се съдържа веществото сулфорафан, което е антиоксидант и предпазва от рак на дебелото черво.
Стеблата могат да се обелят, след което да се нарежат или настържат и да влязат в състава на някоя салата, а защо не и да ги приготвим заедно с "розичките" на зеленчука на пара.
Източник: iStock
Кивито
Разбира се, че го белим, преди да го ядем. Разбира се, че изхвърляме обелките. А знаем ли, че те също стават за ядене и подобно на кората на цитрусите съдържат не по-малко количество витамини от сърцевината на самия плод.
Обелката на кивото обаче е малко мъхеста и със сигурност не е по вкуса на всеки. Но няма да сбъркаме, ако добавим необелено киви към плодовото си смути. Така няма да усещаме странния вкус, но няма и да губим полезните вещества.
Източник: iStock
Ананасът
Тук борбата да го обелим може да е сериозна. А щом постигнем успех, захвърляме твърдата обелка в кошчето. В нея обаче се съдържа голямо количество бромелаин - ензим, който подобрява храносмилането, има противовъзпалително действие и облекчава болката в мускулите и ставите.
За да можем да оползотворим максимално ананаса, нарязваме обелката на малки парчета, които можем да добавим към плодова салата, шейкове, смутита или ястия с морски дарове например, пише Reader's Digest.
Източник: iStock
Бананите
Обелките им могат да се използват не само за някой подъл номер, в който някой стъпва на тях и се пребива. Всъщност, в кората на банана се съдържа голямо количество триптофан - важна аминокиселина, която контролира нивата на хормона на щастието серотонин.
За да бъдем по-здрави и щастливи, можем да сварим обелките от банани, за да омекнат. След това ги добавяме към шейкове и смутита или ги хапваме директно с малко мед например.