Хранителните отпадъци са най-безобидната част от всички боклуци, които изхвърляме ежедневно. Но замисляме ли се какво точно отпращаме към кофата и дали не би могло да бъде оползотворено?

Когато говорим за плодове и зеленчуци, често несправедливо отсъждаме кое от тях е полезно и кое - безполезно. Ето няколко примера за на пръв поглед ненужни отпадъци, които обаче могат да ни влязат в употреба. И нещо повече - те са и полезни.

Лукът

Със сигурност белим главите лук, преди да ги добавим към ястия и салати. Това се оказва погрешно действие. В люспите, които премахваме и хвърляме, се съдържат кверцетин.

А това не особено популярно хранително вещество предпазва от инсулти, инфаркти и образуването на тромби. Редуцира и артериалната плака, като действа благоприятно и на цялата сърдечно-съдова система. В червения лук се съдържа повече кверцетин, отколкото в жълтия.

Снимка 402055

Източник: iStock

Морковите

Ако сме си ги купили на връзка, значи зелената част на кореноплодните е все още на тях. Но ние ще побързаме да я премахнем и изхвърлим, нали?!

Листата на морковите са напълно безопасни за консумация и може да се добавят към ястията, в които слагаме самите моркови. 

Цвеклото

Листата на този кореноплоден зеленчук също изхвърляме безразсъдно. А в тях се съдържат витамини А, С и К, както и фитонутриент, който е полезен за зрението. Затова можем спокойно да добавяме по малко от листата на цвеклото към зелените ни салати.

Снимка 402063

Източник: iStock

Магданозът

Ако използваме само листата за подправяне на ястия, със сигурност не сме сами. Но в дръжките на магданоза се съдържат много повече полезни вещества. Те подобряват здравето на кожата и очите и имат противораков ефект. 

Целината

Да, и тя има листа, които много наподобяват тези на магданоза. За разлика от тях обаче, рядко влизат в употреба. Листата на целината са богати на магнезий, калций и витамин С, затова са идеалното допълнение към салати и зеленчукови ястия.

Броколите

Използваме главите, но не и стеблата им. Те може да изглеждат твърди и безполезни, но всъщност не са. В тази част на броколите се съдържа веществото сулфорафан, което е антиоксидант и предпазва от рак на дебелото черво.

Стеблата могат да се обелят, след което да се нарежат или настържат и да влязат в състава на някоя салата, а защо не и да ги приготвим заедно с "розичките" на зеленчука на пара.

Снимка 402067

Източник: iStock

Кивито

Разбира се, че го белим, преди да го ядем. Разбира се, че изхвърляме обелките. А знаем ли, че те също стават за ядене и подобно на кората на цитрусите съдържат не по-малко количество витамини от сърцевината на самия плод. 

Обелката на кивото обаче е малко мъхеста и със сигурност не е по вкуса на всеки. Но няма да сбъркаме, ако добавим необелено киви към плодовото си смути. Така няма да усещаме странния вкус, но няма и да губим полезните вещества.

Снимка 402075

Източник: iStock

Ананасът

Тук борбата да го обелим може да е сериозна. А щом постигнем успех, захвърляме твърдата обелка в кошчето. В нея обаче се съдържа голямо количество бромелаин - ензим, който подобрява храносмилането, има противовъзпалително действие и облекчава болката в мускулите и ставите.

За да можем да оползотворим максимално ананаса, нарязваме обелката на малки парчета, които можем да добавим към плодова салата, шейкове, смутита или ястия с морски дарове например, пише Reader's Digest.

Снимка 402068

Източник: iStock

Бананите

Обелките им могат да се използват не само за някой подъл номер, в който някой стъпва на тях и се пребива. Всъщност, в кората на банана се съдържа голямо количество триптофан - важна аминокиселина, която контролира нивата на хормона на щастието серотонин.

Защо да не изхвърляме обелките от банани

Защо да не изхвърляме обелките от банани

Как да ги използваме

За да бъдем по-здрави и щастливи, можем да сварим обелките от банани, за да омекнат. След това ги добавяме към шейкове и смутита или ги хапваме директно с малко мед например.