Плодовете и зеленчуците са съществена част от здравословното хранене, защото с тях си набавяме голяма част от необходимите витамини, минерали и други хранителни вещества.

Често обаче успяваме да пренебрегнем тяхната консумация, защото в бързината обядваме един сандвич или все нямаме време да си обелим една ябълка. А междувременно не спираме да се заричаме да ядем повече плодове и зеленчуци...

И е добре да го правим не само на думи, защото ако консумираме недостатъчно количество от тях, вредите за организма са на лице.

Дефицит на полезни вещества

Трябва да консумираме плодове и зеленчуци поне два-три пъти дневно. Ако не изпълняваме това условие е доста вероятно да имаме дефицит на витамини и минерали, без които организмът не може да функционира на пълни обороти.

Докато някои от тях можем да си набавим с останалите храни, които консумираме, тялото ни отново ще усети липсата на така важни антиоксиданти.

Снимка 452626

Източник: iStock

Стомашни проблеми

Освен на витамини и минерали, плодовете и зеленчуците са много богати и на фибри, които имат положителен ефект върху стомаха. Те съдържат и целулоза, която намалява значително възможността да страдаме от запек например.

Риск от онкологични заболявания

Той се повишава, ако не консумираме достатъчно плодове и зеленчуци. Никоя храна не може да ни предпази от рак, но антиоксидантите, като витамини С и Е, както и каротеноидите, защитават клетките от опасните свободни радикали.

Повече килограми

Ако не ядем достатъчно плодове и зеленчуци, вероятно наблягаме на по-вредни, мазни и висококалорични храни. Това значи, че сме предразположени към затлъстяване. А ако заменим тези храни с даровете на природата, ще е много по-лесно да поддържаме форма, дори и без диети и спортни режими, пише The Healthy.

Снимка 452577

Източник: iStock

Диабет

Рискът от развитие на диабет е свързан пряко с покачването на тегло и консумацията на нездравословни храни. Той също се редуцира, ако в менюто си добавим много повече плодове и зеленчуци. 

Зеленолистните зеленчуци, карфиолът и броколите, както и малините, ягодите, къпините и други подобни плодове се смятат за най-подходящи за предотвратяване на риска от диабет. А ако вече сме диагностицирани с него, можем само усложним състоянието си, ако не хапваме плодове и зеленчуци по няколко пъти на ден.

Кръвно налягане

Повечето плодове и зеленчуци са богати на калий, калций и магнезий, които успяват да неутрализират негативния ефект на натрия, който се изразява и в повишаване на кръвното налягане.

Депресия

Храната, която консумираме, има пряк ефект и върху психичното ни здраве. Според различни изследвания, хората, които консумират повече плодове и зеленчуци, имат по-малък риск от развитие на депресивни състояния за разлика от тези, които наблягат на преработените храни и месото.

Плодовете, зеленчуците и най-здравословният начин да преборим депресията

Най-здравословният начин да преборим депресията

Особено нужен през есента

Основната причина за това е в дефицита на витамини от групата В, в частност В6. Него можем да преборим с много плодове и зеленчуци.