Есента е сезонът, в който е най-трудно да избягаме от мрачните мисли и депресивните състояния. Раздялата с лятото винаги се свързва с пик на депресиите и ако сме податливи на промени в настроението, е добре да знаем как можем да им противодействаме.

Антидепресантите определено не са приемлив вариант, освен ако проблемите ни не са наистина сериозни. Вместо тях можем да намерим много по-лесно и здравословно решение.

Плодовете и зеленчуците се препоръчват като неизменна част от хранителния ни режим. Освен че с тях си набавяме необходимите вещества, за да бъдем здрави, енергични и красиви, си осигуряваме и лек за депресивните състояния.

Според ново изследване, проведено в австралийски университет, начинът, по който се храним, оказва пряко влияние върху емоционалното ни състояние. Ако консумираме много захар, бързи храни и наситени мазнини, ставаме много по-податливи на депресивни състояния.

Снимка 447093

Източник: iStock

А ако променим начина си на хранене и акцентираме на плодовете, зеленчуците и рибата, значителното подобрение в настроението ни ще настъпи само след три седмици.

Причината за това е, че храните, богати на витамини, минерали и антиоксиданти, подхранват мозъка и намаляват възпаленията, а така се борят и с депресията. За да бъде ефектът по-бърз и осезаем, учените препоръчват да ядем плодове и зеленчуци два-три пъти дневно, пише Daily Mail.

Депресията, стресът, чистенето и множеството ползи от него

Чистенето вместо йога и медитация

Хващаме парцала

Като допълнение може да включим в хранителния си режим мюсли, яйца, зърнени храни, куркума и канела, които подсилват положителния ефект върху настроението ни.