Тъкмо в края на лятото и началото на есента свежите зеленчуци са в изобилие. Доматите са най-сочни, зеленолистните - най-пресни и това ни звучи като да е съвсем достатъчно, за да си приготвим нещо бързо, лесно и вкусно за хапване. А за да си го направим и по-специално, разкриваме тайната на пестото - любимият сос на всички бързи рецепти.
Дали са ни се дояли леки салати или пък искаме да си вземаме домашно приготвени сандвичи за училище или офиса, най-лесните и бързи за приготвяне неща стават по-малко скучни със сос песто. Получават се хем по-вкусни, хем по-интересни за небцето ни.
Но за да разберем с какво по-точно ни спечели пестото, нека направо споделим рецептата на Women's Health, които ни открехнаха за тази благинка.
Какво ни трябва
- 2 чаши, пълни със свежи листа босилек
- 1/2 чаша счукани печени орехи
- 1 голяма скилидка настърган чесън
- 1/3 чаша настърган пармезан
- сол
- пипер
- 1/2 чаша зехтин
Източник: iStock
Какво ги правим
За да си направим пестото трябва да имаме, освен всички съставки разбира се, и подходящия кухненски уред. Имаме ли блендер, не се колебаем, а директно го вадим от шкафа и слагаме в него първо босилека, орехите, чесъна и пармезана. Към тях добавяме и около 1/2 ч. л. сол и черен пипер, за овкусяване.
Затваряме уреда и го пускаме първо за малко - колкото да наситни съставките. След това, при работещ мотор, сипваме и зехтина. Тогава вече оставяме блендера да наситни дотолкова сместа, че тя да стане напълно гладка и кремообразна като консистенция. След това може да добавим още сол и пипер (на вкус) и воала, готови сме.
Въоръжаваме се с лъжица, с която само ни остава да си добавим от песто соса ни върху свежата ни салата или пък иначе скучния ни сандвич. Всяко хапване става поне няколко идеи по-вкусно, стига да си имаме поне малко от домашно приготвеното ни песто.