Тъкмо в края на лятото и началото на есента свежите зеленчуци са в изобилие. Доматите са най-сочни, зеленолистните - най-пресни и това ни звучи като да е съвсем достатъчно, за да си приготвим нещо бързо, лесно и вкусно за хапване. А за да си го направим и по-специално, разкриваме тайната на пестото - любимият сос на всички бързи рецепти.

Босилек, мента, мащерка, див лук - билки, които да засеем сега у дома

Билките, които можем да засадим още днес

Босилекът и ментата е сред тях

Дали са ни се дояли леки салати или пък искаме да си вземаме домашно приготвени сандвичи за училище или офиса, най-лесните и бързи за приготвяне неща стават по-малко скучни със сос песто. Получават се хем по-вкусни, хем по-интересни за небцето ни.

Но за да разберем с какво по-точно ни спечели пестото, нека направо споделим рецептата на Women's Health, които ни открехнаха за тази благинка.

Какво ни трябва

  • 2 чаши, пълни със свежи листа босилек
  • 1/2 чаша счукани печени орехи
  • 1 голяма скилидка настърган чесън
  • 1/3 чаша настърган пармезан
  • сол
  • пипер
  • 1/2 чаша зехтин
Снимка 587499

Източник: iStock

Какво ги правим

За да си направим пестото трябва да имаме, освен всички съставки разбира се, и подходящия кухненски уред. Имаме ли блендер, не се колебаем, а директно го вадим от шкафа и слагаме в него първо босилека, орехите, чесъна и пармезана. Към тях добавяме и около 1/2 ч. л. сол и черен пипер, за овкусяване.

Затваряме уреда и го пускаме първо за малко - колкото да наситни съставките. След това, при работещ мотор, сипваме и зехтина. Тогава вече оставяме блендера да наситни дотолкова сместа, че тя да стане напълно гладка и кремообразна като консистенция. След това може да добавим още сол и пипер (на вкус) и воала, готови сме.

Пестото, италианският сос от Генуа и какви са тайните на оригиналната рецепта

Тайните на традиционното песто от Генуа

Вкус, който всички познаваме и обичаме

Въоръжаваме се с лъжица, с която само ни остава да си добавим от песто соса ни върху свежата ни салата или пък иначе скучния ни сандвич. Всяко хапване става поне няколко идеи по-вкусно, стига да си имаме поне малко от домашно приготвеното ни песто.