Италия, спагети и един сос - песто. Да, има и много други, освен него, но зелената магия в бурканче е една от запазените марки на Ботуша, както и един от най-популярните сосове в света. Затова няма как да не ни е интересно да научим повече за историята му.

Лимонова паста с маслини, как да я приготвим и каква е хранителната стойност на една порция

Как да приготвим лимонова паста с маслини

Лека и вкусна рецепта за лятото

Пестото произлиза от Генуа. Тук надали има някой, който да не може да ни изброи седемте съставки в оригиналната рецепта - босилек, зехтин екстра върджин, кедрови ядки, пармезан, сирене пекорино, сол и чесън. Нищо повече, нищо по-малко.

Разбира се, пестото, което се произвежда в района на крайбрежния град, има своя уникален и автентичен вкус, дължащ се именно на спецификата на някои съставки. Босилекът, който расте тук например, е от специален сорт, който се смята за най-добрия в света - с по-малки листа и по-деликатен вкус, в който няма нотки на мента, лавандула или лимон, както в много други.

Снимка 550022

Източник: iStock

От общо над 320 сорта босилек, познати по света, само 60 са годни за консумация и само един е правилният за направата на песто. За да се постигне желаният сладникав вкус, брането е 30-40 дни след покълването.

Растението не се изрязва, а се вади с корените, което позволява на босилека да остане свеж четири-пет дни. И именно през тях, не по-късно, трябва да се направи пестото. Съставките могат да се разбъркат както в традиционна хаванче (дървено или мраморно), така и в блендер или кухненски робот, но вкусът при двата се различава.

Първата и най-важна стъпка е да измие три пъти листата, за да ги почистим от всички замърсявания. След това се подсушават старателно, за предпочитане с центрофуга (като за зелена салата). 

Снимка 550018

Източник: iStock

Босилекът е основна част от пестото, около 1/3 от неговия състав. От пет килограма босилек могат да се направят около 15 килограма песто. Разбира се, останалите съставки са от не по-малко значение. Екстра върджин зехтинът от Лигурия например е най-добрият избор, смятат в Генуа. Той трябва да е деликатен, за да не превзема останалите компоненти, а да ги допълва.

Пармезанът може да не е местен продукт за града-родина на пестото, но пък е на почит в цяла Италия и присъствието му в рецептата не е особена изненада. За пръв път твърдото сирене се споменава в документ на Дженовези от 1200 г. Затова и пестото с босилек и пармезан е познато като дженовезе.

През Средновековието Генуа е един от основните търговски центрове в Италия и именно тогава в града започва да се среща и другото сирене от състава на пестото - пекорино. То обаче е в по-малко количество в соса, за да не стане той пикантен. Е, ако искаме, можем да променим съотношението на съставките, за да получим свой уникален вкус.

Снимка 550021

Източник: iStock

Чесънът също е много важен за баланса между съставките и автентичния вкус. В оригиналната рецепта се използва специален сорт с по-мек и не толкова лютив вкус. Кедровите ядки и шипка морска сол са финалните щрихи на популярния сос, без които също не можем да минем, предава Insider.

Сос Болонезе без месо, талиатели и рецептата за вегетарианския вариант от главния готвач Ерик Рипeр

Как да си приготвим сос „Болонезе“ без месо

По рецепта на главния готвач Ерик Рипeр

Финалният резултат не трябва да бъде течен, а плътен. Затова е важно да не прекаляваме с количеството зехтин и ако трябва да добавим още накрая - защото не трябва да виждаме как плува по краищата.