Eдно от предимствата на пестото - този чудесен и плътен сос с босилек, е че можем да го приготвим почти с всяка друга листна зелена подправка. Всичко зависи от вкуса ни и наличното в градината ни (или близкия пазар).
Ето три варианта на песто, за които не ни трябва босилек. За варианта с див чесън ще трябва да почакаме до идната пролет.
ПЕСТО ОТ КОРИАНДЪР
Съставки:
- 2 чаши пресен кориандър
- 3 средни скилидки чесън
- 1/4 чаша тиквени семки
- 1/4 чаша зехтин
- 1/4 чаша мексиканско сирене котия (може да се замени с фета или пармезан за по-наситен вкус)
- 1 зелена люта чушка, почистена от семките и нарязана
- 1 супена лъжица сок от лайм
- Морска сол

Източник: iStock
Начин на приготвяне:
- В кухненски робот слагаме кориандъра, чесъна, тиквените семки, чушката и сока от лайм. Пасираме, докато се получи груба паста.
- Добавяме зехтина и сиренето, пасираме отново, докато сместа стане гладка и кремообразна.
- Подправяме със сол на вкус и още сок от лайм по желание.
ПЕСТО ОТ ФЕНЕЛ
Съставки:
- 900 г леко намачкани листа и стебла от резене (от около 4 глави), грубо нарязани
- 5 рибки аншоа във олио
- 4 средни скилидки чесън
- 1 супена лъжица дижонска горчица
- Сок и кора от 1 лимон
- Екстра върджин зехтин
- Морска сол

Източник: iStock
Начин на приготвяне:
- В каната на блендер или с помощта на потапящ пасатор разбиваме листата от резене, аншоа, чесън, горчица, сока и кората от лимона.
- Добавяме зехтин, колкото е необходимо, за да покрие почти напълно горните съставки, и пасираме до получаване на гладък сос.
- Овкусяваме със сол на вкус.
ПЕСТО ОТ ДИВ ЧЕСЪН (ЛЕВУРДА)
Съставки:
- 450 г левурда (див чесън)
- 1/2 чаша обелен печен шамфъстък (около 65 г)
- 60 г прясно настъргано сирене пекорино
- Кората от половин голям лимон
- 2 чаени лъжички (10 мл) прясно изцеден лимонов сок
- 1 чаша (237 мл) зехтин
- Морска сол

Източник: iStock
Начин на приготвяне:
- Бланшираме зелените части от левурдата за около 30 секунди във вряща вода, след това веднага ги прехвърляме в ледена вода. Прецеждаме и ги нарязваме грубо.
- Слагаме нарязаните зелени и бели части от левурдата в кухненския робот заедно с пекориното. Пасираме до получаване на груба паста.
- Добавяме лимоновата кора и сок, и пасираме до хомогенност. Наливаме зехтина на тънка струя и пасираме, докато сосът стане гъст, но течен (около 30 секунди). Подправяме със сол на вкус, пише Serious Eats.