Eдно от предимствата на пестото - този чудесен и плътен сос с босилек, е че можем да го приготвим почти с всяка друга листна зелена подправка. Всичко зависи от вкуса ни и наличното в градината ни (или близкия пазар).

Песто ала Дженовезе: класическата рецепта, която лесно приготвяме и у дома

Песто ала Дженовезе: класическата рецепта, която лесно приготвяме и у дома

С аромат на босилек

Ето три варианта на песто, за които не ни трябва босилек. За варианта с див чесън ще трябва да почакаме до идната пролет.

ПЕСТО ОТ КОРИАНДЪР

Съставки:

  • 2 чаши пресен кориандър
  • 3 средни скилидки чесън
  • 1/4 чаша тиквени семки
  • 1/4 чаша зехтин
  • 1/4 чаша мексиканско сирене котия (може да се замени с фета или пармезан за по-наситен вкус)
  • 1 зелена люта чушка, почистена от семките и нарязана
  • 1 супена лъжица сок от лайм
  • Морска сол
Снимка 725926

Източник: iStock

Начин на приготвяне:

  • В кухненски робот слагаме кориандъра, чесъна, тиквените семки, чушката и сока от лайм. Пасираме, докато се получи груба паста.
  • Добавяме зехтина и сиренето, пасираме отново, докато сместа стане гладка и кремообразна.
  • Подправяме със сол на вкус и още сок от лайм по желание.

ПЕСТО ОТ ФЕНЕЛ

Съставки:

  • 900 г леко намачкани листа и стебла от резене (от около 4 глави), грубо нарязани
  • 5 рибки аншоа във олио
  • 4 средни скилидки чесън
  • 1 супена лъжица дижонска горчица
  • Сок и кора от 1 лимон
  • Екстра върджин зехтин
  • Морска сол
Снимка 725928

Източник: iStock

Начин на приготвяне:

  • В каната на блендер или с помощта на потапящ пасатор разбиваме листата от резене, аншоа, чесън, горчица, сока и кората от лимона.
  • Добавяме зехтин, колкото е необходимо, за да покрие почти напълно горните съставки, и пасираме до получаване на гладък сос.
  • Овкусяваме със сол на вкус.

ПЕСТО ОТ ДИВ ЧЕСЪН (ЛЕВУРДА)

Съставки:

  • 450 г левурда (див чесън)
  • 1/2 чаша обелен печен шамфъстък (около 65 г)
  • 60 г прясно настъргано сирене пекорино
  • Кората от половин голям лимон
  • 2 чаени лъжички (10 мл) прясно изцеден лимонов сок
  • 1 чаша (237 мл) зехтин
  • Морска сол
Снимка 725929

Източник: iStock

Начин на приготвяне:

  • Бланшираме зелените части от левурдата за около 30 секунди във вряща вода, след това веднага ги прехвърляме в ледена вода. Прецеждаме и ги нарязваме грубо.
  • Слагаме нарязаните зелени и бели части от левурдата в кухненския робот заедно с пекориното. Пасираме до получаване на груба паста.
  • Добавяме лимоновата кора и сок, и пасираме до хомогенност. Наливаме зехтина на тънка струя и пасираме, докато сосът стане гъст, но течен (около 30 секунди). Подправяме със сол на вкус, пише Serious Eats.