На 6 декември празнуваме Никулден и почитаме Свети Николай Чудотворец - покровител на морето, на моряците, на рибарите и спасител на изпадналите в беда корабокрушенци. Според традицията, на Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран. И понеже традициите са, за да се спазват, хубаво е да сме подготвени - освен с шаран и с някоя хем вкусна, хем лесна рецепта.
Източник: iStock
Тъй като сайтът с рецепти на Супичка е сред любимите ни, именно там открихме една за пълнен шаран с ориз, която предизвика интереса ни. Тя следва класическите рецепти за приготвяне на шаран от българската национална кухня, като единствената разлика е, че в тази шаранът се пече върху канапе от ориз, като по този начин приготвяме едновременно и основното, и гарнитурата.
Какво ни трябва
- 1.5 кг шаран
- 200 г орехи
- 3 броя домати
- 4 глави лук
- 150 г гъби
- 1 връзка магданоз
- 1/2 връзка копър
- 1/2 връзка девесил
- 1/2 ч. л. черен пипер
- 1/2 ч. л. сол
- 1 ч. ч. ориз
- 4 зрънца бахар
- 4 броя дафинов лист
Какво ги правим
Шаранът с плънката
Първата стъпка от рецептата е подготовката на плънката. Нарязваме три глави лук, орехите, зелените подправки, гъбите и един домат на ситно, след което ги изсипваме в сгорещено олио и запържвате за около пет минути. Добавяме черния пипер и солта и разбъркваме добре. Междувременно измиваме шарана, осоляваме го и го намазваме с олио.
Източник: iStock
В коремчето на рибата започваме да слагаме плънката. След като шаранът е напълнен, зашиваме корема, или пък поставяме клечки за зъби, за да не се разтваря при печене.
анкета
Спазвате ли традицията да ядете шаран на Никулден?
Да, разбира се 49.2%
Не - ям каквото и всеки друг ден 11.8%
Шаран не, но някаква риба 32.7%
Ям кренвирши - в тях сигурно има и риба 6.4%
Оризът
Нарязваме четвъртата глава лук и двата домата. Сгорещяваме половин чаена чаша олио, добавяме лука, разбъркваме добре, след което слагаме измития ориз. Разбъркваме, докато поеме мазнината и стане прозрачен. Добавяме доматите и отново разбъркваме.
Източник: iStock
На финалната права
След като шаранът вече е напълнен, а оризът е готов, в голяма тава изсипваме ориза. Добавяме половин чаена лъжица сол, четири броя дафинов лист и четири зрънца бахар и след което слагаме върху канапето от ориз рибата. Добавяме 2½ чаени чаши вода и печем в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 75 минути.