Само няколко дни ни делят от Никулден и вече е нормално да се оглеждаме по щандовете и рибните магазини за най-подходящата риба, която да приготвим за празничната трапеза.

Матусал - на колко години е най-възрастната риба в света от вид двойнодишащи

На колко години е най-възрастната риба в света

Матусал е преживял много неща

Изборът винаги е голям, просто защото риби в морето има много. Като оставим шегата настрана, някои предпочитат да заложат на класиката в жанра - шаран, докато други на различни риби.

В крайна сметка, каквото и да изберем няма особено значение, но пък почти винаги изниква една голяма въпросителна - да ядем ли кожата, или да не я ядем. Някои не биха се свенили, защото става хрупкава и много вкусна, но други биха се спрели, защото мислят, че не е много полезна.

Снимка 644141

Източник: iStock

Оказва се обаче, че при повечето риби, ако люспите преди това са старателно почистени, няма абсолютно никакъв проблем да консумираме и кожата след като вече е преминала термична обработка. Като цяло рибата е богата на омега 3,6 и 9 мастни киселини и много експерти съветват да я консумираме редовно.

Но някои риби съдържа високи нива на живак и други токсини и замърсители, които могат да присъстват и в кожата. Затова е добре да ядем риби с по-ниски нива на живак, както и тяхната кожа, ако е добре почистена.

анкета

Спазвате ли традицията да ядете шаран на Никулден?

Виж резултати

Да, разбира се 49.5%

Не - ям каквото и всеки друг ден 11.9%

Шаран не, но някаква риба 32.8%

Ям кренвирши - в тях сигурно има и риба 5.8%

Според Healthline, риби с ниски нива на живак например са сом, треска, сьомга, тилапия. Шаранът пък е сред тези със средни нива, докато при високите откриваме кралска скумрия, марлин, акула и риба меч.

А самата кожа освен вкусна, е и полезна като тези и съставки варират според вида риба. Сред хранителните вещества, които можем да си набавим от нея протеин, омега-3. витамин D, витамин E, селен и таурин.

Снимка 644140

Източник: iStock

Освен това, кожата на рибата е добър източник на колаген, който допринася за по-добрият вид и състояние на кожата при хората. Има проучвания, които показват, че колагенът, от своя страна, подобрява хидратацията и еластичността на кожата. 

Тауринът в месото и рибата - защо е важно да го приемаме чрез храната

Още една причина да не изключваме месото и рибата от храненето

Какъв е минусът за веганите и вегетарианците

Разбира се, кожата на риби като скумрия и сьомга може да бъде много по-вкусна от тази на морски дявол, риба меч и риба тон например. Като допълнение към цялата тази информация ще кажем само, че годишно хората консумираме около 150 милиона тона риба.