Лято е и не спираме да търсим лесни и приятни начини да се разхладим от жегите. Освен да сме край морския бряг или на закрито с климатик, често прибягваме и до студените напитки или сладоледа, които са перфектни за горещите дни. А сега даваме още няколко идеи за студени десерти, които да си приготвим у дома, за да направим топлите дни по-сладки и поносими.
Гранита
Този италиански замразен десерт, наподобяващ сорбе, е наистина лесен за приготвяне. Необходими са ни само плодове по желание, които да са нарязани на кубчета, ако са по-големи - може да използваме и цели горски плодове. Към тях добавяме малко лимонов сок за допълнителна свежест и същото количество захар - може и повече, ако обичаме по-сладко.
Плодовете, сокът и захарта пасираме с блендер до получаване на хомогенна смес. Ако плодовете сa прекалено сухи, може да добавим и малко вода. Има и по-лесен и бюджетен вариант, при който използваме само вода и плодов сироп.
Източник: iStock
След това преместваме в тавичка (най-добре метална) и оставяме във фризера за 30-40 минути, докато започне да се замразява, но не и да става на лед. Вадим и намачкваме добре с вилица, докато стане на скреж. После връщаме във фризера за 3-4 часа и сервираме с декорация от свежи плодове.
Може да добавим и към кафе, сметана или йогурт. В Сицилия, откъдето произлиза десертът, са много популярни вариантите и с лимон и други цитруси, както и с шоколад.
Семифредо
Още един традиционен италиански десерт, който се сервира студен. За неговото приготвяне ни трябва сметана с висока масленост (около 500-600 г), която разбиваме, докато стане пухкава и гладка. Отделно разбиваме две яйца и още осем белтък, към които добавяме и 200 г течен мед.
Сместа трябва да е гъста и светла и след това я добавяме постепенно към сметаната. Останалите съставки са по наш избор. В една от оригиналните рецепти те са джинджифил и бадеми, които се нарязват на много дребно или се минават през блендера, след което се прибавят. Може да заложим и на шамфъстък, лимонов сок или някакви пресни плодове - като малини например.
Готовата смес с всички съставки се разстила върху тава, покрита с фолио, и се оставя във фризера за два-три часа, за да стегне. След това разрязваме на парчета и сервираме на порции с декорация по избор, пише The Guardian.
Източник: iStock
Бананови пръчици
Нещо не толкова изискано, но също толкова вкусно. Необходими са ни няколко банана, които разделяме на половинки и нанизваме на пръчки за шишчета. Увиваме всяко парче в стреч фолио и замразяваме за четири-пет часа.
Междувременно това разтопяваме едно блокче натурален шоколад заедно с 2 с.л. кокосово масло или олио и малко гореща вода. Потапяме внимателно бананите в сместа или ги намазваме с нея с четка. Декорираме със захарни пръчици или друго по избор. Може да консумираме или веднага, или да замразим повторно, като в този случай е добре да извадим няколко минути преди да ги ядем.
Източник: iStock
Лесна сладоледена торта
Можем да я сглобим само за минути, а след това да й се наслаждаваме дълго. Необходима ни е кутия сладолед с вкус по избор, пакет бисквити и още нещо по наш вкус - например малко пресни плодове или настърган шоколад.
Редим ред бисквити, ред сладолед, който трябва да е леко разтопен, а отгоре покриваме с малко разбъркана на крем сладкарска сметана и декорация по избор. Така приготвеният десерт отива във фризера за няколко часа, за да стегне.