Лято е и не спираме да търсим лесни и приятни начини да се разхладим от жегите. Освен да сме край морския бряг или на закрито с климатик, често прибягваме и до студените напитки или сладоледа, които са перфектни за горещите дни. А сега даваме още няколко идеи за студени десерти, които да си приготвим у дома, за да направим топлите дни по-сладки и поносими.

Пет идеи за десерт (и не само), които да комбинирате със сладолед

Пет идеи за десерт (и не само), които да комбинирате със сладолед

Защото всички го обичат

Гранита

Този италиански замразен десерт, наподобяващ сорбе, е наистина лесен за приготвяне. Необходими са ни само плодове по желание, които да са нарязани на кубчета, ако са по-големи - може да използваме и цели горски плодове. Към тях добавяме малко лимонов сок за допълнителна свежест и същото количество захар - може и повече, ако обичаме по-сладко. 

Плодовете, сокът и захарта пасираме с блендер до получаване на хомогенна смес. Ако плодовете сa прекалено сухи, може да добавим и малко вода. Има и по-лесен и бюджетен вариант, при който използваме само вода и плодов сироп.

Снимка 676001

Източник: iStock

След това преместваме в тавичка (най-добре метална) и оставяме във фризера за 30-40 минути, докато започне да се замразява, но не и да става на лед. Вадим и намачкваме добре с вилица, докато стане на скреж. После връщаме във фризера за 3-4 часа и сервираме с декорация от свежи плодове.

Може да добавим и към кафе, сметана или йогурт. В Сицилия, откъдето произлиза десертът, са много популярни вариантите и с лимон и други цитруси, както и с шоколад.

Семифредо

Още един традиционен италиански десерт, който се сервира студен. За неговото приготвяне ни трябва сметана с висока масленост (около 500-600 г), която разбиваме, докато стане пухкава и гладка. Отделно разбиваме две яйца и още осем белтък, към които добавяме и 200 г течен мед.

Сместа трябва да е гъста и светла и след това я добавяме постепенно към сметаната. Останалите съставки са по наш избор. В една от оригиналните рецепти те са джинджифил и бадеми, които се нарязват на много дребно или се минават през блендера, след което се прибавят. Може да заложим и на шамфъстък, лимонов сок или някакви пресни плодове - като малини например.

Готовата смес с всички съставки се разстила върху тава, покрита с фолио, и се оставя във фризера за два-три часа, за да стегне. След това разрязваме на парчета и сервираме на порции с декорация по избор, пише The Guardian.

Снимка 676003

Източник: iStock

Бананови пръчици

Нещо не толкова изискано, но също толкова вкусно. Необходими са ни няколко банана, които разделяме на половинки и нанизваме на пръчки за шишчета. Увиваме всяко парче в стреч фолио и замразяваме за четири-пет часа.

Междувременно това разтопяваме едно блокче натурален шоколад заедно с 2 с.л. кокосово масло или олио и малко гореща вода. Потапяме внимателно бананите в сместа или ги намазваме с нея с четка. Декорираме със захарни пръчици или друго по избор. Може да консумираме или веднага, или да замразим повторно, като в този случай е добре да извадим няколко минути преди да ги ядем.

Снимка 676004

Източник: iStock

Лесна сладоледена торта

Можем да я сглобим само за минути, а след това да й се наслаждаваме дълго. Необходима ни е кутия сладолед с вкус по избор, пакет бисквити и още нещо по наш вкус - например малко пресни плодове или настърган шоколад.

Лимонова торта по италиански - с двете неочаквани съставки

Лимонова торта по италиански - с двете неочаквани съставки

Изпитан и изискан вкус

Редим ред бисквити, ред сладолед, който трябва да е леко разтопен, а отгоре покриваме с малко разбъркана на крем сладкарска сметана и декорация по избор. Така приготвеният десерт отива във фризера за няколко часа, за да стегне.