С универсалния си вкус и кремообразна текстура майонезата е един от най-предпочитаните и използвани сосове в много домакинства. Но комерсиалният ѝ вариант може да съдържа съставки, които не са непременно най-качествените. Затова най-сигурният начин да знаем какво точно се съдържа в храната, която консумираме, е просто като си я приготвим сами.

Как да си направим домашен кетчуп

Как да си направим домашен кетчуп

Лесно и вкусно

Рецептата за домашна майонеза всъщност е много лесна и бърза. Приготвя се за минути и само с няколко съставки. След като е готова, трябва да я съхраняваме в хладилника, като е най-добре да я консумираме в рамките на около две седмици, колкото е трайността ѝ.

Чудесна е като добавка в най-разнообразни салати като яйчена и картофена, свежа зелена салата с риба тон, със скариди, пилешко, зеле, нахут или дори с паста.

Снимка 687247

Източник: iStock

Разбира се, майонезата в сандвич е абсолютна класика, а ако искаме да експериментираме с по-различни рецепти, можем да я използваме и за приготвянето на други дресинги, включително със синьо сирене или пък за сос тартар, който се прави и с кисели краставички.

Ето каква е рецептата за домашна майонеза на Inspired Taste.

Какво ни трябва

  • 1 яйце
  • 1 с. л. дижонска горчица
  • 1 с. л. оцет
  • 1/4 ч. л. фина морска сол (може да добавим и повече според вкуса ни)
  • 240 мл растителна мазнина (с неутрален вкус, например слънчогледово олио)
  • 1 ч. л. пресен лимонов сок (по желание)
Снимка 687246

Източник: iStock

Какво я приготвяме

В достатъчно дълбок и висок съд слагаме първо яйцето и пасираме за около 20 секунди. После добавяме горчицата, солта, оцета и лимоновия сок (ако желаем) и отново пасираме за още 20 секунди. Накрая остава да сложим и растителната мазнина, като е препоръчително да я сипем постепенно. Пасираме за последно за 10 секунди.

Майонезата, сосове за салати, марината, картофено пюре и необичайни начини да я използваме

Какво можем да правим с майонезата

Четири нови начина да ползваме любимия сос

Добре е да опитаме майонезата непосредствено след като сме я приготвили, за да добавим още сол или оцет например. Това е моментът и да коригираме плътността ѝ, ако е нужно. В случай че ни се струва рядка, значи ѝ трябва още малко мазнина. А ако пък е твърде гъста, добавяме чаена лъжичка или две студена вода.