Освен на леките якета и началото на учебната година, есента е и сезонът на консервите. Всеки поне веднъж в живота си е ставал свидетел на усиленото суетене около буркани, в които да затворим летните зеленчуци и плодове, за да се наслаждаваме на вкуса им през зимата.

Кетчуп - откъде идва името на популярния сос от домати

Откъде идва името на кетчупа

Твърде любопитен произход

Освен лютеници и компоти обаче нищо не ни пречи да си приготвим и домашен кетчуп. Този популярен сос неслучайно е толкова обичан - той е подходящ за най-различни ястия. Освен това е толкова лесен за приготвяне вкъщи.

Основните неща, които са ни необходими, са домати, ябълков оцет, захар и подправки. Както и уред за бавно готвене - именно той прави целия процес по приготвянето толкова лесен.

Снимка 633983

Източник: iStock

Необходими съставки

  • 2 консерви домати на кубчета
  • ½ чаша вода
  • ⅔ чаша захар
  • ¾ светъл оцет
  • 1 ¾ ч.л. сол
  • ¼ ч.л. черен пипер
  • синап на прах, чесън на прах, лют пипер и други подправки по желание

Начин на приготвяне

Изсипваме двете консерви домати в мултикукъра и изплакваме всяка от тях с половината от водата. След като добавим водата в доматите, прибавяме захарта, оцета, солта и останалите подправки, които сме избрали.

Снимка 682046

Източник: iStock

Готвим около 10-12 часа, докато течността се изпари наполовина, а сосът стане гъст. Разбъркваме периодично. Когато добие желаната от нас гъстота, използваме пасатор, за да направим соса гладък.

Прецеждаме финалния резултат през цедка, за да отделим останали неразбити парченца люспи и семена от доматите. Прехвърляме домашния си кетчуп в буркани или съдове по наш избор и съхраняваме в хладилник, пише All Recipes.