Когато чуем за палмово масло, първата ни асоциация е с нещо вредно. По-евтиният заместител на слънчогледовото масло се използва във веригите за бързо хранене, но и в производството на редица любими продукти, като Nutella например. Ето какво вероятно не знаем за тази мазнина.

Палмовото масло е продукт, извлечен чрез пресоване от пулпата на плодовете на маслената палма. Те са червеникави на цвят и с големината на маслина. Има приятен аромат, вкус, наподобяващ този на орех, и червено-оранжев цвят. При температура, по-висока от 30 градуса, се разтопява, иначе е в твърдо състояние.

Мазнината се използва както в производството на сапун и козметични продукти, така и най-вече в хранително-вкусовата промишленост, за производство на маргарин и различни сладкарски изделия. Много разпространено е и като мазнина за пържене.

Снимка 453048

Източник: iStock

Най-големите производители и износители на палмово масло са Малайзия и Индонезия. Обезлесяването на джунглите в тези страни се превръща във все по-голям проблем заради производството на тонове палмово масло всяка година. Някои считат за проблем и прекалено ниската му цена.

Един килограм палмова мазнина струва около два долара. Основната причина е, че маслените палми са вечнозелени и многогодишни, което позволява производството на големи количества масло от насаждения на малка площ, пише Business Insider.

Снимка 453049

Източник: iStock

В последните години все повече се говори и за вредата, която палмовото масло нанася на здравето ни. Учени изчисляват, че всяка година приемаме по около шест килограма от него. То има десетки имена, с които се изписва на етикетите на продуктите, така че може дори и да не разберем, че е част от състави им.

Учените от Харвард правят важното уточнение, че маслото, произведено от месестата част на плодовете на маслената палма, не е толкова вредно за здравето ни, защото е наситено на 50%.

Има обаче и масло, добито от ядките на тези плодове. При него наситените мазнини достигат до 85% и тук вече говорим за сериозни вреди върху организма, като редуциране на "добрия" холестерол, повишаване на "лошия" и триглицеридите, което си е предпоставка за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Снимка 453059

Източник: iStock

Лесно можем да познаем какъв вид е палмовото масло, защото колкото по-наситено е то на мазнини, толкова по-твърдо е на стайна температура.

Ако трябва да кажем нещо в полза на палмовото масло, то е, че е богато на антиоксиданти под формата на каротеноиди, на които дължи червеникавия си цвят.

Фъстъченото масло, калориите, някои видове рак, защо и как да го консумариме

Доказаните ползи от редовната консумация на фъстъчено масло

И един факт, с който да внимаваме

Те се трансформират във витамин А в организма, като по този начин може да ни предпази от дефицит на това вещество, който често се среща при бременните жени например. Съдържа и витамин Е, който също е антиоксидант и поддържа мозъка здрав и по-млад.