Фъстъченото масло е сред суперхраните, които или се харесват много, или никак. Но диетолозите посочват поне няколко причини онези, които не го обичат, да преосмислят отношението си.
То е чудесен източник на протеини, магнезий и витамините С, А и Е, като това са само част от достойнствата му. Сега остава да уточним в кои случаи те помагат.
Консумацията на ядки (включително и под формата на масло) намалява риска от някои видове рак като този на белите дробове, на панкреаса, матката и на дебелото черво. Защото съдържат много витамини, минерали, фибри и фитохимикали.
Източник: iStock
"Всъщност според Американския институт за изследване на рака, диетите с ниско съдържание на преработено месо и богата на бобови растения, като боб и ядки, могат да помогнат за намаляване на риска от рак", казва експертът Холи Замит.
Диетоложката Натали Ризо обаче напомня, че фъстъченото масло е калорично. В две супени лъжици има около 180 калории - ето защо не бива да прекаляваме с него.
Източник: iStock
В същото време госпожа Ризо ни успокоява с друг един факт. Умерената му консумация може да насърчи производството на някои хормони, които увеличават чувството за ситост. А този ефект е сред изпитаните трикове против преяждането и апетита към вредни храни.
И не само. Другият голям враг на здравословното хранене е времето, което отнема приготвянето на полезните ястия.
Но и този проблем можем да решим с помощта на фъстъченото масло, което засища и е отличен източник на протеини.
Ето защо експертът Лора Бюрак препоръчва да го включим в сутрешната ни закуска. То би било чудесна компания на овесените ни ядки, филията от пълнозърнест хляб и много други бързи и полезни варианти, напомнят от Eat This, Not That!.