Един от най-често готвените продукти във всяка кухня е именно оризът. Испанската паеля, джамбалаята от Луизиана, италианското ризото, суши, мляко с ориз... Едва ли е нужно да изреждаме вкусните специалитети с ориз от всички краища на света.
Всички обичаме ориз, но малцина знаят, че в него се съдържа арсен. Това е токсичен химикал, който се натрупва естествено в ориза, защото се разтваря във вода, а тази култура се отглежда в наводнени полета.
Арсенът се съдържа в почвата и с водата преминава в ориза. Класифициран е и като канцероген от група 1. Продължително проникване на арсен в организма крие риск от рак на белия дроб, пикочния мехур, кожата или сърдечносъдови проблеми.
Именно поради тази причина учени от университета в Шефилд, Великобритания, проверяват чрез експеримент, кой е най-добрият метод за готвене на ориз, за да се отстрани арсенът в него, без да се губят хранителните му вещества.
Източник: iStock
Те установяват, че има начин да отстраним арсена от ориза и той не е никак труден, а напротив - лесен и бърз. А резултатите от проучването им са публикувани в Science of the Total Environment.
Техните изводи са, че ако предварително накиснем ориза за пет минути във вряла вода, ще отстраним канцерогенния химикал. Препоръката им за готвене е следната:
- Да кипнем вода в тенджера.
- Да накиснем ориза във врялата вода за пет минути.
- Да го отцедим добре.
- Да го залеем с чиста вода.
- Да оставим да се сготви под капак на слаб огън.
Така се отстраняват до 74% от арсена от белия ориз и около 50% от кафявите и био варианти. Те се славят като по-здравословни, но арсенът се концентрира в люспата на зърното, така че той се съдържа и в тях, пише Daily Mail. А след като изпълним всички тези стъпки, можем да се върнем на джамбалаята, паелята или ризотото.