Обикновено избягваме картофите, понеже са източници най-вече въглехидрати. И като такива, ги смятаме за вредни храни.

Според изследователи от университета в Пенсилвания обаче хапването на картофи не само не е вредно за здравето, а в повечето случаи е и полезно.

Оказва се, че картофките дори са за предпочитане пред белия ориз например.

Джеф Безос, 122 милиарда долара, клипчето с ориз и как изглежда богатството на милиардера

Как изглеждат 122 милиарда долара (в ориз)

Богатството на Джеф Безос в реални пропорции

Учените решават да направят експеримент. За целта те разделят доброволци на две групи. Едната група яде като гарнитура рафинирани зърнени култури (включително бял ориз) в продължение на четири седмици. Другата, за същия период от време - приготвени на пара или запечени картофи.

След въпросните четири седмици са измерени нивата на глюкоза в кръвната плазма, серумният инсулин, холестеролът и кръвното налягане на всички доброволци и в двете групи.

Снимка 470860

Източник: iStock

Изследователите установяват, че хората, които са яли картофи в този период, имат по-добри показатели от тези, които са похапвали бял ориз, пишат от Popsugar.

Сладки картофи, карфиол, райска ябълка и храните за добър имунитет през зимата

Лекарството на нашата трапеза

Какво да ядем, за да сме здрави през зимата