Обикновено избягваме картофите, понеже са източници най-вече въглехидрати. И като такива, ги смятаме за вредни храни.
Според изследователи от университета в Пенсилвания обаче хапването на картофи не само не е вредно за здравето, а в повечето случаи е и полезно.
Оказва се, че картофките дори са за предпочитане пред белия ориз например.
Учените решават да направят експеримент. За целта те разделят доброволци на две групи. Едната група яде като гарнитура рафинирани зърнени култури (включително бял ориз) в продължение на четири седмици. Другата, за същия период от време - приготвени на пара или запечени картофи.
След въпросните четири седмици са измерени нивата на глюкоза в кръвната плазма, серумният инсулин, холестеролът и кръвното налягане на всички доброволци и в двете групи.
Източник: iStock
Изследователите установяват, че хората, които са яли картофи в този период, имат по-добри показатели от тези, които са похапвали бял ориз, пишат от Popsugar.