Оризът е от онези храни, които изглеждат много прости за приготвяне. Истината е, че когато се заемем с варенето, се оказва, че има някои тънкости, които са ни убягнали, и никога не се получава идеален.
Това обаче не означава, че трябва да се откажем от готвенето и яденето му, защото изборът на подходящ вид ориз е от изключително значение и за здравето ни. Ето го и поредното доказателство: изследователите от Харвардската школа по обществено здраве откриват, че консумацията на две или повече седмични порции кафяв ориз може да намали риска от диабет тип 2.
И тъй като кафявият ориз не се обработва както белия, той все още съдържа много от полезните си хранителни вещества и фибри, стабилизиращи кръвната захар.
Източник: iStock
А за да разберем и как точно да го приготвим перфектната порция ориз, от Eat This Not That се доверяват на шеф-готвача Винсент Оливие от Fairway Market Cafe, който дава някои ценни насоки.
Ето и какви са стъпките, които трябва да следваме, ако искаме да сварим перфектния ориз:
- Изплакваме ориза. Това помага да се отървем от допълнителната скорбяла, която прави ориза по-лепкав, отколкото трябва да бъде. За целта използваме цедка и плакнем, докато водата спре да бъде бяла.
- Правилното съотношението винаги е две части вода към една част ориз.
- Оставяме водата да заври и слагаме малко мазнина (олио, зехтин).
- След като водата кипне, добавяме ориза и оставяме да къкри.
- Слагаме капак на тенджерата и намаляваме температурата. Не вдигаме капака, за да проверяваме какво се случва. Колкото и примамливо да е, не бива да го правим, защото парата е от решаващо значение.
- След около 18 минути проверяване ориза. Ако е сварен, но има допълнителна вода, просто я изцеждане от тенджерата.
- Накрая разбъркваме ориза с вилица.
Източник: iStock
Важно е да не забравяме, че всеки вид ориз изисква различно време за приготвяне. От 45 до 50 минути са необходими, за да се приготви пълнозърнест ориз, кафяв и див ориз. На белия му трябват не повече от 15-20 минути.