Орехите сякаш с външния си вид подсказват за кой наш орган са полезни. Точно така - мозъкът. Оказва се, че те имат защитен ефект върху умствените способности на възрастните хора в риск и ново проучване го доказва.

В него са взели участие 640 възрастни хора от Калифорния и Барселона, които живеят самостоятелно. Участниците били разделени на две групи - такива, които ежедневно трябвало да консумират орехи в продължение на две години, и такива, които напротив - трябвало да се въздържат от тях.

Било установено, че консумацията на орехи нямала почти никакъв ефект при здравите възрастни хора. Но понижаването на умствените способности на пушачите и тези, които имали по-нисък резултат на невропсихологическия тест, намаляло - именно благодарение на орехите в хранителния им режим.

Снимка 464328

Източник: iStock

Това означава, че тези ядки предпазват мозъка на възрастните хора, които по някаква причина са изложени на по-голям риск от влошаване на когнитивните способности.

Известно е, че орехите са богати на омега 3 мастни киселини и полифеноли, които противодействат на оксидативния стрес и възпалението - фактори, които допринасят за спада в умствените възможности с възрастта. Вероятно с това се обяснява и наблюдаваният ефект.

Снимка 464329

Източник: iStock

Същият екип учени установиха през далечната 1993 г., че орехите понижават също нивата на холестерола, както и риска от сърдечно-съдови заболявания. За щастие в България тези ядки не са екзотика и нищо не ни струва да ги добавим към менюто си, дори все още да не сме застрашени от деменция.