За здравословна следобедна закуска един от най-полезните варианти си осатават ядките. За тях вероятно знаем, че са богати на здравословни мазнини и е добре да присъстват редовно при храненето ни.

Орехите, сърцето, холестеролът и още една важна полза от редовната консумация на ядките

Още една полза от орехите за здравето

Защо да ги хапваме често

Разбира се, винаги можем да хапнем няколко бадема или кашу щом стомахът ни пристърже следобед, но следващият път може би е по-добре да посегнем към орехите. Според ново проучване те са идеален вариант за поддържане на доброто ни здраве с напредването на възрастта.

В изследването на учените участие са взели 3023 участници на възраст между 18 и 30 години. Първоначално те са били запитани за хранителните си навици и по-конкретно - било е установено, че те ядат средно по 25 грама орехи всеки ден. Освен това, в продължение на 30 години, участниците се преминавали през тестове, които са отбелязвали както физическите, така и клиничните им измервания.

Снимка 591574

Източник: iStock

Според резултатите от проучването тези от участниците, които редовно са ядели орехи още от по-млади, продължават да имат по-добър начин на хранене, да участват в повече физическа активност и е по-малко вероятно да бъдат изложени на риск от сърдечни заболявания, когато остареят.

За изследователите обаче това изобщо не звучи изненадващо, тъй като те са наясно с богатствата на орехите. Тези ядки са отличен източник на растителни n3 мастни киселини, фибри и антиоксиданти. Факт е, че другите видове ядки също са хранителни и съдържат мастни киселини и антиоксиданти. Орехите обаче се считат за по-полезни заради съдържанието си именно на растителните n3 мастни киселини.

Целина, орехи, боб и още отличници в борбата с външните признаци на стареене

6 храни, които подмладяват

Защото само с добра козметика не става

Благоприятните за организма ни качества на орехите обаче не свършват дотук. Този вид ядки са богати на омега-3, които са противовъзпалителни мазнини, полезни за здравето на сърцето ни. Освен това те осигуряват и здравословна доза фибри (около 2 грама на 30 грама орехи), което пък помага да стабилизираме нивата на кръвната си захар и да се чувстваме по-сити през деня, пише Eat This, Not That.