Всички сме чели и знаем колко важни са ядките за пълноценното и здравословно хранене, защото съдържат белтъчини, полезните ненаситени мастни киселини, витамини, минерални вещества...

Орехите, бадемите и кои са най-здравословните ядки

Кои са най-полезните ядки

И защо да ги консумираме редовно

Но много от нас не знаят, че всъщност, за да извлечем всичките им тези полезни вещества, не е достатъчно да ги хапваме просто ей така - печени или сурови.

Ядките съдържат така наречените ензимни инхибитори, които са важни за тях, а на нас пречат. Инхибиторите са нещо като защитен механизъм на ядките. Когато ядките попаднат в почвата, инхибиторите ги предпазват от гниене, докато средата стане подходяща, за да може ядката да покълне.

Снимка 499879

Източник: iStock

Нашата храносмилателна система се бори с тях, което обяснява защо са трудни за смилане. Ензимните инхибитори пречат на нашите ензими, като се свързват с тях или като ги деформират. Всеки, който е преяждал с ядки, знае колко тежко може да ти стане.

Също така ядките, семената, бобовите и зърнените съдържат фитинова киселина в обвивките си. Когато тя попадне в организма, се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни позволява да усвоим полезните вещества от храната.

Снимка 499880

Източник: iStock

Решението е да накиснем ядките във вода, която разтваря инхибиторите и минимализира количеството им в ядките, а фитиновата киселина се премахва. Оставят се във вода за 12-15 часа, след това се измиват, а когато изсъхнат, са готови за консумация.

Накисването във вода „събужда“ ядката. То стимулира произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата. Ядките се усвояват много по-лесно, предотвратява се загубата на минерали и се неутрализират токсините, пише Food matters.