Омурайс е омлет, приготвен с пържен ориз и обикновено покрит с кетчуп. Името произлиза от omu и raisu, тоест омлет и ориз. Омурайс е популярно ястие в Азия, за което се смята, че е създадено в началото на XX век в Токио. Скоро обаче е пренесено в Корея и Тайван. Днес най-големите му почитатели са деца и ученици.

Яйца и защо не е препоръчително да ги ядем всеки ден

Защо да не ядем всеки ден яйца

Не трябва да се прекалява

Според My Korean Kitchen, омурайсът е "внесен" в Корея в началото на 1900 г., когато Япония окупира нацията. Той става популярен сред корейците, но през последващите години търпи леки промени. Според сайта, пърженото оризово канапе под яйцата се прави, като се запържват ситно нарязани зеленчуци и месо, често свинско, с ориз. Но готвачите трябва да се чувстват свободни да експериментират с вкусове. Така в рецептата на The Subversive Table например предпочитаните зеленчуци са джинджифил и зелен лук.

Снимка 597339

Източник: iStock

Върху купчината ориз стоят пухкави бъркани яйца, които обикновено са покрити с вкусен, наситен сос Демиглас или малко кетчуп. Крайният резултат е солено лакомство, което често може да се намери по улиците на Сеул. И ако някой вече крои планове да се го приготви у дома, ето и най-добрият начин, за да получим такива пухкави и сочни яйца.

Техника торнадо

Трябва да споменем, че не бива да се разочароваме, ако не се справим правилно от първия опит - техниката торнадо изисква много практика. Първата стъпка е да разбием добре яйцата и да ги овкусим със сол и черен пипер. След това, както инструктират от Kitchn, взимаме малък, намаслен тиган с незалепващо покритие и изсипваме яйцата, за да създадем тънък слой омлет на дъното. Докато горната част е все още мека, използваме клечки за хранене, за да завъртим яйцата като торнадо.

Бъркани яйца, Елизабет Втора и каква е тайната съставка, за да станат толкова вкусни

Тайната съставка за бърканите яйца на кралица Елизабет

Поверително от кралската кухня

За целта хващаме пръчиците от противоположните страни на омлета, след това ги плъзваме към центъра, като издърпваме яйцата леко нагоре и завъртаме няколко пъти, докато се получи пухкава купчинка. Внимаваме да не държим много на котлона, за да не станат прекалено сухи. Върху купчинката с ориз поставяме сочните и пухкави яйца. Отгоре или отстрани посипваме с кетчуп или Демиглас сос, ако е повече по вкуса ни.