Яйцата може да са базов продукт, който попада често в пазарската ни кошница, а на пазара вече има толкова голямо разнообразие от тях, че понякога се затрудняваме в избора си. Някои са от подово отглеждани кокошки, други от свободни. Едни са с кафява черупка, а други с бяла. И ако си мислим, че тя има значение само по Великден, когато искаме да постигнем ярки цветове при боядисването, ето каква е истината.
Безспорно е, че яйцата са с висока хранителна стойност и често са предпочитан избор за бързо, лесно и засищащо хранене. Независимо от цвета на черупката си, те са пълни с важни витамини и минерали, както и с голямо количество протеин. Но все пак има някои фактори, които оказват влияние.
Бели или кафяви яйца
Основната разлика между тях е, че се снасят от различни породи кокошки. И въпреки че често се чува мнението, че кафявите са по-полезни и хранителни, всъщност науката не е открила подобна значителна разлика в хранителния им състав.

Източник: iStock
Смята се, че той зависи по-скоро от това с какво се хранят кокошките, отколкото от цвета на черупката. Например ако приемат трева и ленено семе, яйцата ще са с по-високи стойности на омега-3, витамин D и антиоксиданти. Затова и може да се заключи, че яйцата от свободно отглеждани кокошки са по-пълноценни от тези, отглеждани подово и хранени само с фуражи.
Независимо дали говорим за бяло или кафяво яйце, в общия случай то съдържа около 70-75 калории, 6 г протеин, 5 г мазнини и около 186 мг холестрол. Освен това има калций, желязо и витамин А, пише Times of India.
Очевидно цветът на черупката не трябва да е водещият ни критерий при избор на яйца в магазина. За да правим всеки път най-добрия, е важно да заложим на проверени производители. В по-големия размер яйца има съвсем малко повече протеин и мазнини. А колкото по-пресни са те, толкова са и по-хранителни.